ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ-Πρίγκιπας Φίλιππος: Γιόρτασαν 70 χρόνια γάμου

Βασίλισσα Ελισάβετ-Πρίγκιπας Φίλιππος: Γιόρτασαν 70 χρόνια γάμου
REUTERS/Toby Melville/File Photo

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της, Πρίγκιπας Φίλιππος, γιόρτασαν την 70η επέτειο των γάμων τους με μία μικρή οικογενειακή συγκέντρωση τη Δευτέρα.

Η «γιορτή» αυτή δεν είχε καμία σχέση με την… πομπώδη εκδήλωση που στήθηκε για τον γάμο τους πριν από 70 χρόνια.

Το βασιλικό ζεύγος ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου στις 20 Νοεμβρίου του 1947, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Η λαμπερή τελετή πραγματοποιήθηκε μόλις δύο χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το «παρών» έδωσαν ηγέτες και πολιτικοί από όλο τον κόσμο. Στους δρόμους είχαν ξεχυθεί και χιλιάδες Βρετανοί, οι οποίοι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να «ευχηθούν» τα καλύτερα στο ζευγάρι.

Τα 70 χρόνια έγγαμου βίου είναι ένα ακόμη ρεκόρ για τη βασίλισσα, τη μακροβιότερη των μοναρχών παγκοσμίως. Η Ελισάβετ ανήλθε στον θρόνο το 1952 σε ηλικία 25 ετών, φέτος γιόρτασε το ζαφειρένιο ιωβηλαίο της (65 χρόνια βασιλείας).

Ο δούκας του Εδιμβούργου, από την πλευρά του, κατέχει και αυτός το ρεκόρ μακροβιότητας των συζύγων μοναρχών στη Βρετανία, το οποίο κατείχε η βασίλισσα Σαρλότ, σύζυγος του Γεωργίου Γ΄επί 57 χρόνια.

Σε αντίθεση με παλαιότερες επετείους-ορόσημα των περασμένων ετών, όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος παρευρίσκονταν σε λειτουργίες στο Αββαείο, φέτος δεν θα συμβεί το ίδιο.

Πιθανώς επειδή ο 96χρονος σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο να αποχωρήσει από τη δημόσια ζωή της χώρας και πάρει «σύνταξη». Παρόλα αυτά, το Αββαείο αναμένεται να «γιορτάσει» την επέτειο του ζεύγους, χτυπώντας τις καμπάνες.

Με την ευκαιρία της επετείου, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έδωσαν στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες του ζεύγους, που ελήφθησαν στις αρχές του μήνα, μέσα στο λευκό σαλόνι του πύργου του Ουίνδσορ από τον βρετανό φωτογράφο Matt Holyoak.

Την ίδια ώρα, κυκλοφόρησαν και νέα γραμματόσημα με φωτογραφίες του γάμου του ζευγαριού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ