ΚΟΣΜΟΣ

Διοικητική έρευνα για τις συνθήκες που αφέθηκε ελεύθερος ο δράστης στη Μασσαλία

Διοικητική έρευνα για τις συνθήκες που αφέθηκε ελεύθερος ο δράστης στη Μασσαλία
REUTERS/ SOCIAL MEDIA

Την εντολή για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας προκειμένου «να χυθεί άπλετο φως» στις συνθήκες με τις οποίες ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στη Μασσαλία που στοίχισε τη ζωή σε δύο νέες γυναίκες, αφέθηκε ελεύθερος την προηγούμενη μέρα της επίθεσης στη Λιόν, όταν είχε τεθεί υπό αστυνομική κράτηση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ αποφάσισε να αναθέσει τη διεξαγωγή έρευνας στην Διεύθυνση Γενικής Επιθεώρησης (IGA), η οποία θα πρέπει να παραδώσει τα συμπεράσματά της «εντός μιας εβδομάδας» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς δήλωσε ότι ο δράστης της επίθεσης, αλλοδαπός, που κατείχε μεταξύ άλλων τυνησιακό διαβατήριο, είχε συλληφθεί την Παρασκευή στη Λιόν για κλοπή από κατάστημα.

Δεν μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης μετά τη σύλληψή του, καθώς η νομαρχία της Ρον δεν μπόρεσε να δώσει το πράσινο φως για να συνεχίσει η διαδικασία, ανέφεραν πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα.

Μία από τις πηγές επισήμανε ότι «ο υπάλληλος στην νομαρχία της Ρον, ο οποίος είχε τη δικαιοδοσία να υπογράψει το σχετικό έγγραφο και την μεταφορά του δράστη της επίθεσης της Μασσαλίας σε κέντρο κράτησης απουσίαζε».

Μια άλλη πηγή, κοντά στις έρευνες εντούτοις, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπήρξε «πρόβλημα διαθεσιμότητας στα κέντρα κράτησης το Σάββατο το πρωί».

Όπως τόνισε το υπουργείο, η έρευνα της IGA «έχει στόχο να θέσει φως στις ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών».

Ο δράστης ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές από το 2005 και χρησιμοποιούσε επτά διαφορετικές ταυτότητες, τόνισε ο εισαγγελέας Μολένς.

Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση, σε βάρος του άνδρα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είχε εισέλθει στη Γαλλία το 2003, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης το 2005 από τις αρχές της Βαρ, πριν αφεθεί ελεύθερος έπειτα από δύο μέρες, εξαιτίας έλλειψης χώρου στα διοικητικά κέντρα κράτησης και απουσίας εγγράφων ταυτοποίησης.

Έπειτα πήγε στην Ιταλία, όπου παρέμεινε, μεταξύ του 2009 και του 2017, ενώ είχε λάβει άδεια παραμονής η οποία έληξε τον Ιανουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ