ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Οι γάτες σκοτώνουν καθημερινά περισσότερα από ένα εκατομμύριο πουλιά

Αυστραλία: Οι γάτες σκοτώνουν καθημερινά περισσότερα από ένα εκατομμύριο πουλιά
REUTERS/Nir Elias

Οι γάτες τόσο οι αδέσποτες όσο και οι σπιτίσιες σκοτώνουν καθημερινά περισσότερο από ένα εκατομμύριο πουλιά στην Αυστραλία, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον πληθυσμό πολλών ειδών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Τετάρτη.

Οι ερευνητές του αυστραλιανού πανεπιστημίου Charles Darwin εκτιμούν ότι οι αδέσποτες γάτες σκοτώνουν κάθε χρόνο 316 εκατομμύρια πουλιά και οι σπιτίσιες 61 εκατομμύρια, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Conversation.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι γάτες σκοτώνουν πουλιά, όμως αυτή η έρευνα δείχνει ότι σε εθνικό επίπεδο το εύρος του κυνηγιού προκαλεί κατάπληξη», δήλωσε ο Τζον Γουόιναρσκι, διευθυντής της έρευνας. «Φαίνεται ότι έτσι εξηγείται η μείωση του αριθμού πολλών ειδών» πτηνών.

Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν εκτιμήσεις από περίπου εκατό έρευνες που διεξήχθησαν στην Αυστραλία από περιβαλλοντολόγους για το διατροφικό καθεστώς των γατιών.

Οι αδέσποτες γάτες, που είναι πολλά εκατομμύρια στην Αυστραλία, θεωρούνται επίσης υπεύθυνες για την εξαφάνιση κάποιων θηλαστικών. Πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί μετά την εμφάνιση των γατιών στην Αυστραλία πριν από δύο αιώνες με την άφιξη των Ευρωπαίων αποικιοκρατών. Προς το παρόν οι εκστρατείες στείρωσης των αδέσποτων γατιών δεν έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Οι γάτες σκοτώνουν πτηνά 338 διαφορετικών ειδών, περιλαμβανομένων 71 ειδών υπό εξαφάνιση.

Οι Aρχές έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (20 εκατομμύρια ευρώ) τα οποία θα δοθούν σε ενέργειες που έχουν στόχο να περιορίσουν τις βλάβες που προκαλούν οι αδέσποτες γάτες στην άγρια πανίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ