ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Χημείας: Τρεις επιστήμονες «μοιράζονται» το βραβείο

Νόμπελ Χημείας: Τρεις επιστήμονες «μοιράζονται» το βραβείο
TT News Agency/Claudio Bresciani via REUTERS

Στους επιστήμονες Ζακ Ντιμποσέ, Γιόαχιμ Φρανκ και Ρίτσαρντ Χέντερσον θα απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το 2017, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή.

Οι τρεις επιστήμονες θα βραβευθούν για την ανάπτυξη της κρυοηλεκτρονικής μικροσκοπίας, η οποία απλοποιεί και βελτιώνει την απεικόνιση των βιομορίων.

«Αυτή η μέθοδος απεικόνισης των μορίων της ζωής μεταφέρει την βιοχημεία σε μια νέα εποχή», αναφέρει στην ανακοίνωση της η Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών της Σουηδίας, με την οποία γίνεται γνωστή η βράβευση των τριών επιστημόνων, οι οποίοι θα λάβουν 1,1 εκατομμύριο δολάρια για το συγκεκριμένο επίτευγμά τους.

«Οι ερευνητές μπορούν πλέον να παράξουν τρισδιάστατες απεικονίσεις των βιομορίων και να οπτικοποιήσουν διαδικασίες που δεν έχουν δει ποτέ πριν, γεγονός αποφασιστικής σημασίας για τη βασική κατανόηση της χημείας της ζωής και την ανάπτυξη της φαρμακευτικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Νόμπελ Χημείας είναι το τρίτο βραβείο που ανακοινώνεται για φέτος, μετά από τα αντίστοιχα της Ιατρικής και της Φυσικής που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα βραβεία φέρουν το όνομα του Άλφρεντ Νόμπελ και απονέμονται από το 1901 για επιτεύγματα στις επιστήμες, τη λογοτεχνία και την Ειρήνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ