ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη στη Βραζιλία ο Ιταλός συγγραφέας Τσεζάρε Μπατίστι

Συνελήφθη στη Βραζιλία ο Ιταλός συγγραφέας Τσεζάρε Μπατίστι
REUTERS

Ο Τσέζαρε Μπατίστι, συγγραφέας, πρώην μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης Ένοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό, η οποία έδρασε στην Ιταλία τη δεκαετία του 1970, συνελήφθη την Τετάρτη στην βραζιλιάνικη πόλη Κορουμπά, στα σύνορα με τη Βολιβία, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές.

«Ο Τσέζαρε Μπατίστι οδηγήθηκε στο τμήμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Κορουμπά, όπου έδωσε εξηγήσεις για το ζήτημα του αδικήματος της διαφυγής συναλλάγματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Στη Βραζιλία, είναι παράνομο να βγαίνει κανείς στη χώρα μεταφέροντας χρηματικό ποσό υψηλότερο από 2.700 ευρώ που δεν έχει δηλώσει εκ των προτέρων.

«Η τροχαία σταμάτησε ένα όχημα μέσα στο οποίο βρισκόταν ένας ξένος υπήκοος. Διαπιστώθηκε ότι ο άνδρας αυτός, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως Τσέζαρε Μπατίστι, και άλλοι δύο επιβάτες, είχαν στην κατοχή τους μεγάλο χρηματικό ποσό σε ξένα νομίσματα», ανέφεραν οι βραζιλιάνικες αρχές.

Ο Μπατίστι, 62 ετών, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια από την ιταλική δικαιοσύνη για δολοφονίες που φέρεται να διέπραξε τη δεκαετία του 1970, αποπειράθηκε να περάσει τα σύνορα έχοντας στην κατοχή του 5.000 δολάρια και 2.000 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα O Globo.

Ο Ιταλός «συνελήφθη τη στιγμή που προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη Βραζιλία με ένα βολιβιάνικο ταξί», διευκρίνισε η αστυνομία.

Οι αρχές της Ιταλίας αξιώνουν την έκδοση του Μπατίστι, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην το 1993 σε ισόβια για τέσσερις δολοφονίες και συνέργεια σε άλλες δολοφονίες περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που έχει μείνει γνωστή ως τα «μολυβένια χρόνια». Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

Από το 1990 ως το 2004 ζούσε στη Γαλλία, όπου κυκλοφορούσε ελεύθερα, κι άρχισε να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα. Έφυγε από τη Γαλλία το 2004 λόγω του ενδεχομένου να εκδοθεί στην Ιταλία. Ζούσε στην παρανομία από το 2004 ως το 2007, τη χρονιά που συνελήφθη στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Δύο χρόνια αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε την έκδοσή του, αλλά άφησε τον τελευταίο λόγο στον τότε κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Την τελευταία ημέρα της θητείας του, την 31η Δεκεμβρίου 2010, ο Λούλα είχε αρνηθεί να εγκρίνει την έκδοση του Μπατίστι στην Ιταλία, προκαλώντας την οργή της Ρώμης.

Αφού εξέτισε ποινή τεσσάρων ετών κοντά στη Μπραζίλια, ο Μπατίστι αφέθηκε ελεύθερος την 9η Ιουνίου 2011.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Βραζιλίας, η ιταλική κυβέρνηση υπέβαλε νέο αίτημα έκδοσης του Μπατίστι την περασμένη εβδομάδα, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί προσπάθησε να καταφύγει στη Βολιβία.

Στις 22 Ιουνίου 2011 η υπηρεσία μετανάστευσης της Βραζιλίας του είχε χορηγήσει άδεια μόνιμης παραμονής στη Βραζιλία, όπου ο Μπατίστι ξανάφτιαξε τη ζωή του, συνέχισε να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα και παντρεύτηκε με μια Βραζιλιάνα το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ