ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Χαουίγια

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Χαουίγια
REUTERS/ STRINGER

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Χαουίγια και την γύρω περιοχή από το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός.

Στρατιώτες, ειδικές δυνάμεις, αστυνομικοί και παραστρατιωτικοί μαχητές έφτασαν στο κέντρο της πόλης αφού διέσπασαν τις άμυνες των τζιχαντιστών στα δυτικά, είπαν οι διοικητές.

Ξεκίνησαν να κινούνται στην πόλη την Τετάρτη, δύο ημέρες μετά την ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης Rashad στα νότια. Η περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από το 2014.

Στις εικόνες από την περιοχή που έδειξε η κρατική τηλεόραση, ο αέρας είναι γεμάτος μαύρους καπνούς, από τις πυρκαγιές που έβαλαν οι τζιχαντιστές, προκειμένου να περιορίσουν τις αεροπορικές επιθέσεις.

Η επιχείρηση στην Χαουίγια και τη γύρω περιοχή, περίπου 215 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου με την υποστήριξη αεροπορικών και γειτονικών συμμαχιών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Μετά την επανάκτηση της πόλης Shirqat τη δεύτερη μέρα, συνέχισαν να κινούνται προς τα νοτιοανατολικά προς την αεροπορική βάση Rashad και τις πόλεις Χαουίγια και Ριάντ.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Τρίτη ότι στην πόλη μπορεί να έχουν παγιδευτεί τουλάχιστον 78.000 πολίτες.

Με τη κατάληψη της Χαουίγια, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, η μόνη περιοχή που παραμένει υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης είναι μία ζώνη κατά μήκος των δυτικών συνόρων του Ιράκ με τη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ