ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις για τη φράση του Μακρόν «foutre le bordel» (vid)

Έντονες αντιδράσεις για τη φράση του Μακρόν «foutre le bordel» (vid)
REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Καλώντας «ορισμένους» να ψάξουν για δουλειά «αντί να προκαλούν το χάος» (“foutre le bordel”), ο Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις της πολιτικής τάξης, που εκτιμούν ότι δείχνει την «περιφρόνησή» του για τους λιγότερο προνομιούχους.

Στη διάρκεια επίσκεψης στην Κορτέζ την Τετάρτη, ο Μακρόν είχε μια ιδιαίτερη συνομιλία με έναν τοπικό αξιωματούχο, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες μιας επιχείρησης να προσλάβει εργαζομένους.

«Ορισμένοι, αντί να προκαλούν το χάος, θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν αν μπορούν να πιάσουν δουλειά εκεί», απάντησε ο Μακρόν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους απευθύνονταν τα σχόλια αυτά.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο, λίγο νωρίτερα, περίπου 150 μισθωτοί και απολυμένοι πρώην εργαζόμενοι μιας βιομηχανίας εξοπλισμού αυτοκινήτων είχαν συγκρουστεί με τις δυνάμεις της τάξης στην προσπάθειά τους να συναντήσουν τον Γάλλο πρόεδρο.

«Υποθέτω πως ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να ονοματίζει τα πράγματα και να χρησιμοποιεί τις λέξεις που χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητά μας», απάντησε την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Μακρόν ότι είναι ένας «πρόεδρος των πλουσίων», αποκομμένος από τις λαϊκές τάξεις.

Με τη σειρά της, η Βαλερί Μπουαγέ, εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων, κατήγγειλε την «περιφρόνηση» που δείχνει ο αρχηγός του κράτους «για τους Γάλλους».

«Είναι το πρόβλημα του Μακρόν με τους ανθρώπους που δεν είναι υπόχρεοι καταβολής του Φόρου αλληλεγγύης στην περιουσία;» αναρωτήθηκε η Ρασίντ Τεμάλ, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναφερόμενη στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση που ελαφρύνει αυτό τον φόρο που πλήττει τους περισσότερο προνομιούχους.

«’Ψάξε να βρεις δουλειά’, ο Μακρόν δεν ξέρει τι πάει να πει αυτό. Το ‘χάος’ (bordel) είναι ο ίδιος!» δήλωσε ο Αντριέν Κατενέν, βουλευτής της Ανυπόταχτης Γαλλίας.

Ο Ολιβιέ Φορ, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έκανε λόγο για «την κοινωνική περιφρόνηση για τους ‘αγράμματους’, τους ‘τεμπέληδες’ και τους ‘τίποτα’», αναφερόμενος σε προηγούμενες αμφιλεγόμενες εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει ο Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ