ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Προφυλάκιση παιδιών ύποπτων για τρομοκρατία προβλέπει νέος αντιτρομοκρατικός νόμος

Αυστραλία: Προφυλάκιση παιδιών ύποπτων για τρομοκρατία προβλέπει  νέος αντιτρομοκρατικός νόμος
REUTERS/Lukas Koch

Παιδιά ηλικίας από δέκα χρονών και πάνω θα μπορούν να κρατηθούν προσωρινά από την αστυνομία για 14 ημέρες, σύμφωνα με νέο νόμο που θα  ισχύσει στην Αυστραλία για τους  υπόπτους τρομοκρατίας,  όπως επιβεβαιώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Michael Keenan.

Η έγκριση δόθηκε από τις Κυβερνήσεις της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια του χθεσινού συμβουλίου στην Καμπέρα.

Ο Keenan χαρακτήρισε «βαθιά λυπηρό» το ενδεχόμενο προφυλάκισης των παιδιών στο πλαίσιο της νέας αντιτρομοκρατικής προσπάθειας, ωστόσο αναγνώρισε πως ο Isis εξειδικεύεται, πλέον, στη απόσπαση και στρατολόγηση των μικρών παιδιών.

Επιπλέον, τόνισε πως η νέα διάταξη θα εφαρμοστεί μόνο σε ηλικίες ατόμων που έχουν συμπληρώσει ηλικιακά τα δέκα έτη. Αντίθετα, παιδιά μικρότερης ηλικίας θα υπόκεινται σε μία σειρά από αυστηρότατους περιορισμούς, ενώ θα λαμβάνονται σοβαρότατα μέτρα προστασίας.

Παρά την δυσαρέσκειά του, ο Υπουργός ανέφερε πως κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί η ανάλογη εξουσία στις Νομικές Αρχές, ώστε να μπορέσουν να λάβουν δραστικά μέτρα κι, έτσι, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλες τις πιθανές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του έθνους.

«Εξάλλου, θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα στην περίπτωση που ένας εντεκάχρονος προετοίμαζε και διέπραττε μία τρομοκρατική πράξη και οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν τη δύναμη να κάνουν τίποτα γι ΄αυτό», συμπληρώνει.

Παρά τις ανησυχίες που ειπώθηκαν ότι μία τέτοια νομοθέτηση ενδέχεται να επιφέρει παραβίαση του Συντάγματος, θα ακολουθήσει έναν, ήδη, ισχύον νόμο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η κυβέρνηση του Malcolm Turnbull ισχυρίζεται ότι αυτός ο νέος νόμος θα αποδειχθεί σημαντικός για την Καμπέρα, όπου οι περισσότερες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις συντονίζονται μεταξύ της Κοινοπολιτείας και του κράτους.

Τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανάμεσά τους και μία συμφωνία για νομιμοποιημένη εφαρμογή ειδικής τεχνολογίας που θα συμβάλλει στην αντιστοίχηση προσώπων σε πραγματικό χρόνο, έκαναν πολλούς πολίτες να αντιδράσουν για την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας και της προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής.

Ωστόσο, ορισμένοι Πρωθυπουργοί των κρατών της Αυστραλίας, ισχυρίστηκαν στο χθεσινό Συμβούλιο ότι όταν τίθεται θέμα τρομοκρατικής απειλής, η Πολιτεία οφείλει να παραμερίσει τις όποιες ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία και την ιδιωτικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ