ΚΟΣΜΟΣ

«Νηνεμία πριν την καταιγίδα», η αινιγματική δήλωση του Τραμπ σε αμερικανούς αξιωματικούς

«Νηνεμία πριν την καταιγίδα», η αινιγματική δήλωση του Τραμπ σε αμερικανούς αξιωματικούς
REUTERS/Yuri Gripas

Μια... αινιγματική ατάκα απηύθυνε σε κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ παρουσία και δημοσιογράφων, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «νηνεμία πριν την καταιγίδα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια καταιγίδα αναφέρεται.

Η νέα δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ έγινε μετά το δείπνο που παρέθεσε, μαζί με την Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στους ένστολους αξιωματικούς των ΗΠΑ και τις συζύγους τους, στο περιθώριο του οποίου συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις σχετικά με τοΙράν και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι υψηλοί προσκεκλημένοι του πόζαραν για την καθιερωμένη φωτογραφία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να σημειώνει πως το συγκεκριμένο στιγμιότυπο απαθανατίζει τη νηνεμία «πριν από την καταιγίδα».

«Παιδιά, ξέρετε τι αντιπροσωπεύει αυτό;» είπε ο Τραμπ ενώπιον τόσο των αμερικανών αξιωματικών, όσο και των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.

«Ίσως την ηρεμία πριν από την καταιγίδα», πρόσθεσε, δίνοντας μόνος του την απάντηση στο ερώτημα που τους είχε απευθύνει.

Κι όταν εκείνοι τον ρώτησαν σε ποια καταιγίδα αναφέρεται, εκείνος απάντησε αινιγματικά: «Θα το ανακαλύψετε».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τα σχόλια του Τραμπ.

Τραμπ: Το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει την τρομοκρατία και εξάγει βία

Σε ό,τι αφορά πάντως το ζήτημα του Ιράν, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε ότι δεν τηρεί το «πνεύμα» της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα σε έξι μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη και πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει πολύ σύντομα την απόφασή του για το εάν θα επαληθεύσει ή όχι την τήρησή της.

2017 10 05T222344Z 1982958868 RC15B293E030 RTRMADP 3 USA TRUMP MILITARY


Πηγή:REUTERS/Yuri Gripas

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ιράν (...) να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ανώτατους αξιωματικούς των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στον Λευκό Οίκο.

«Το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει την τρομοκρατία και εξάγει βία, αιματοχυσία και χάος σε όλη τη Μέση Ανατολή. Για αυτό πρέπει να βάλουμε τέλος στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και στις φιλοδοξίες απόκτησης πυρηνικών όπλων του Ιράν. Δεν τήρησαν το πνεύμα της συμφωνίας τους», επέμεινε ο ρεπουμπλικάνος.

Ερωτηθείς για την απόφαση που αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες για το εάν θα επαληθεύσει ή όχι την τήρηση της συμφωνίας, ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε «θα ακούσετε (νέα) για το Ιράν πολύ σύντομα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει «εντός των επόμενων ημερών» την απόφασή του για τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA, Joint Comprehensive Plan of Action), δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, με δημοσίευμα της Washington Post και πηγή της Ουάσιγκτον να τονίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει ότι δεν θα επικυρώσει την συμφωνία.

«Όπως έχει δηλώσει, ο πρόεδρος έχει πάρει την απόφασή του», τόνισε η Σάντερς, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση θα γίνει «εντός των επόμενων ημερών». «Θα αφορά μια παγκόσμια στρατηγική», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει ότι δεν θα επικυρώσει την συμφωνία JCPOA, απόφαση που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον εις βάρος της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η απόφαση για τη διεθνή συμφωνία θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, που μπορεί να είναι περισσότερο συγκρουσιακή.

2017 10 05T224437Z 1681020956 RC15C68A9F00 RTRMADP 3 USA TRUMP MILITARY


Πηγή: REUTERS/Yuri Gripas

Σύμφωνα με την Washington Post, η ομιλία Τραμπ για το Ιράν θα γίνει την 12η Οκτωβρίου.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ και Ιράν), η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επικυρώσει έως την 15η Οκτωβρίου ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, το αμερικανικό Κογκρέσο θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία αυτή.

Η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα των 60 ημερών για να κερδίσει τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη. Εντούτοις, η Ισλαμική Δημοκρατία και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχουν διαμηνύσει πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε την Τρίτη ότι η παραμονή των ΗΠΑ στην συμφωνία εξυπηρετεί τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ