ΚΟΣΜΟΣ

Καταφύγιο σε 800 πρόσφυγες Γιαζίντι από το Ιράκ έδωσε ο Καναδάς

Καταφύγιο σε 800 πρόσφυγες Γιαζίντι από το Ιράκ έδωσε ο Καναδάς
EPA/VALDRIN XHEMAJ/φωτογραφία αρχείου

Περίπου 800 πρόσφυγες Γιαζίντι από το Ιράκ, μέλη μιας μειονότητας που υπέστη διωγμό από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο ο Καναδάς.

Είχε προηγηθεί η έγκριση από το καναδικό κοινοβούλιο μιας απόφασης σύμφωνα με την οποία χαρακτηριζόταν «γενοκτονία» οι ωμότητες που υπέστησαν τα μέλη της συγκεκριμένης μειονότητας στο βόρειο Ιράκ, ενώ προβλεπόταν και η υποδοχή 1.200 «πολύ ευάλωτων επιζώντων».

«Είμαι σήμερα υπερήφανος που ανακοινώνω ότι περίπου 800 γυναίκες και κορίτσια, καθώς και άλλοι επιζήσαντες (των διωγμών) του ΙΚ έχουν ήδη φθάσει εδώ κι έχουν αρχίσει να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους στον Καναδά χάρη στην υποστήριξη ιδιωτών και κοινοτήτων», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο καναδός υπουργός Μετανάστευσης Άχμεντ Χουσέν.

«Συνεχίζει να με εκπλήσσει η γενναιοδωρία και η συμπόνια που έδειξαν οι Καναδοί απέναντι σε αυτή την πολύ ευάλωτη (εθνοτική) ομάδα», πρόσθεσε ο Χουσέν, πρόσφυγας και ο ίδιος από τη Σομαλία που μετεγκαταστάθηκε στον Καναδά.

Οι Γιαζίντι, μια μειονότητα που μιλάει την κουρδική γλώσσα με προϊσλαμική θρησκεία που έλκει εν μέρει την καταγωγή της από τον ζωροαστρισμό, δεν είναι Άραβες ούτε μουσουλμάνοι και το ΙΚ τους θεωρεί αιρετικούς πολυθεϊστές.

Χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, ειδικά αυτές που ανήκαν στη μειονότητα των Γιαζίντι, υπέστησαν φρικιαστική μεταχείριση στις περιοχές που έλεγχε το ΙΚ—βιασμούς, απαγωγές, δουλεία και άλλες μορφές απάνθρωπης συμπεριφοράς—σημείωνε στα τέλη του Αυγούστου ο ΟΗΕ.

Το 2014, οι τζιχαντιστές προχώρησαν στη σφαγή χιλιάδων Γιαζίντι σε μια από τις περιοχές όπου ζούσαν οι περισσότεροι μειονοτικοί, το όρος Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ, και πήραν ομήρους χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, μετατρέποντας πολλές σε σεξουαλικές σκλάβες.

Περίπου 3.000 από αυτές συνεχίζουν να ζουν στην αιχμαλωσία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή στο Ιράκ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2015, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί επίσης πάνω από 40.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ