ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Βραζιλία: Φύλακας έβαλε φωτιά σε παιδικό σταθμό – Έξι νεκροί

Σοκ στη Βραζιλία: Φύλακας έβαλε φωτιά σε παιδικό σταθμό – Έξι νεκροί
REUTERS/ file photo

Σοκαρισμένη είναι ολόκληρη η Βραζιλία, με την είδηση ότι ο φύλακας ενός παιδικού σταθμού έβαλε φωτιά στο κτίριο για να κάψει ζωντανούς όσους βρίσκονταν μέσα. Τραγικός απολογισμός: έξι παιδιά και μία δασκάλα έχασαν τη ζωή τους, ενώ 50 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν -15 εξ αυτών σοβαρά.

Το λυπηρό συμβάν συνέβη στην περιοχή Janauba, στην νοτιοανατολική Βραζιλία. Εκείνη την ώρα μέσα στον παιδικό σταθμό βρίσκονταν περίπου 70 παιδιά. Τα θύματα είναι δύο κορίτσια και τέσσερα αγόρια, όλα ηλικίας τεσσάρων ετών.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα, ο δράστης περιέλουσε με αλκοόλ το σχολείο και στη συνέχεια έβαλε φωτιά. Αμέσως μετά αυτοπυρπολήθηκε.

Αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο από τραυματιοφορείς σε κρίσιμη κατάσταση, «με εγκαύματα σε όλο του το σώμα» ο φρουρός, ηλικίας 50 ετών, απεβίωσε μερικές ώρες αργότερα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του τοπικού νοσοκομείου Μπρούνο Αταΐτζε Σάντους.

Η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι μέλη της πήγαν «στο σπίτι του υπόπτου» και αναζήτησαν «μέλη της οικογένειάς του» στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ρίξουν φως στα «αίτια» και στα «κίνητρα» του εγκλήματος.

Ο αστυνομικός διευθυντής Χενάτου Νούνες δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Hoje em Dia ότι ο φρουρός είχε «ψυχολογικά προβλήματα» από το 2014 και πρόσθεσε ότι στο σπίτι του βρέθηκαν πολλά μπουκάλια αλκοόλ.

Εργαζόταν επί οκτώ και πλέον χρόνια στον παιδικό σταθμό, αλλά δεν είχε άμεση επαφή με τα παιδιά.

Από τη στιγμή που άρχισαν να γίνονται γνωστές οι πρώτες πληροφορίες για την τραγωδία, αλλόφρονες γονείς έσπευσαν μαζικά στον παιδικό σταθμό για να μάθουν νέα για τα παιδιά τους.

«Καθώς ο παιδικός σταθμός είναι κοντά στο σπίτι μας, ακούσαμε τον κρότο και τρέξαμε. Η μικρή μου κόρη ήταν τόσο ευγενική, τόσο έξυπνη» δήλωσε ο πατέρας ενός από τα θύματα στον τηλεοπτικό σταθμό Globonews.

Ο δήμαρχος της πόλης Κάρλους Ισάιλντον Μέντζις, ο οποίος κήρυξε επταήμερο επίσημο πένθος, τόνισε στον ιστότοπο Uol ότι λίγο έλειψε η τραγωδία να είχε πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τα πράγματα «μπορούσαν να ήταν ακόμη χειρότερα, ένας θάλαμος με βρέφη βρισκόταν ακριβώς δίπλα. Η απομάκρυνσή τους θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Καθώς τα παιδιά ήταν μεγαλύτερα, πολλά από αυτά κατάφεραν να ξεφύγουν», εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ σε ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την «αλληλεγγύη του στις οικογένειες» των θυμάτων «αυτής της τραγωδίας» και την ευχή του «να μην ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο στη Βραζιλία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ