ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Ο αρχηγός της αστυνομίας διώκεται για «ανταρσία» από δικαστήριο της Μαδρίτης

Καταλονία: Ο αρχηγός της αστυνομίας διώκεται για «ανταρσία» από δικαστήριο της Μαδρίτης
REUTERS/Javier Barbancho

Με την κατηγορία της «ανταρσίας», διώκεται ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας από εθνικό δικαστήριο της Μαδρίτης.  

Ο Χοσέπ Λουίς Τραπέρο εκλήθη, όπως οι αναπληρωτές του, καθώς και οι επικεφαλής δύο ενώσεων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, για κατάθεση, το πρωί της Παρασκευής, σε σχέση με τις ταραχές που συνοδεύθηκαν από συλλήψεις και προσαγωγές στην Καταλονία.

Ο Τραπέρο, -το όνομα του οποίου είχε γίνει πρωτοσέλιδο στον διεθνή τύπο καθώς διηύθυνε την έρευνα για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν 16 θανάτους στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, στις 17 και 18 Αυγούστου-, δεν έκανε δηλώσεις.

Συνολικά έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, της Τερέσα Λαπλάνα, μιας άλλης αξιωματούχου της καταλανικής αστυνομίας, του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κούσαρτ, προέδρων των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium.

2017 10 06T073223Z 88191572 RC17A368E000 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Sergio Perez

Κατηγορούνται στο πλαίσιο «έρευνας για ανταρσία» σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.

Με παρότρυνση των ANC και Omnium διαδηλωτές είχαν αποκλείσει για ώρες μέλη της εθνοφυλακής στο κτίριό τους και είχαν προκαλέσει ζημιές στα οχήματα τους, ένα αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Οι κατηγορούμενοι, συνοδεύονταν από μία μικρή ομάδα καταλανών αυτονομιστών βουλευτών, αλλά και από βάσκους δεξιούς εθνικιστές βουλευτές και αριστερούς αυτονομιστές.

2017 10 06T074721Z 1966762498 RC113A6BED60 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Javier Barbancho

Οι τελευταίοι δεν έλαβαν άδεια να τον συνοδεύσουν στο εσωτερικό του δικαστηρίου. Μάλιστα, ένας από αυτούς κούνησε μπροστά στους αστυνομικούς που φρουρούν το κτίριο ένα ψηφοδέλτιο όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Καταλονία.

Η εισαγγελία μπορεί να ζητήσει την προφυλάκιση των κατηγορουμένων μετά την κατάθεσή τους στο δικαστήριο, αλλά δεν είχε ακόμη ανακοινώσει τη θέση της για το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ