ΚΟΣΜΟΣ

Η διεθνής κοινότητα σχολιάζει την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ICAN

Η διεθνής κοινότητα σχολιάζει την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ICAN
REUTERS/Denis Balibouse

Η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει το γεγονός ότι φέτος, με το Νόμπελ Ειρήνης, τιμήθηκε η αντιπυρηνική εκστρατεία ICAN.

Μογκερίνι: Στόχος ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι χαιρέτισε το γεγονός της βράβευσης της Διεθνής Εκστρατείας για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ συμμερίζεται με την ICAN τον στόχο «ενός κόσμου απαλλαγμένου από τα πυρηνικά όπλα».

Η Μογκερίνι θεωρούνταν φέτος από τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης για τον ρόλο-κλειδί που διαδραμάτισε στην υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας του Ιουλίου 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, μαζί με τον αμερικανό πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Είναι καλό που βλέπουμε ότι το βραβείο Νόμπελ 2017 δόθηκε στην ICAN. Μοιραζόμαστε μια σταθερή δέσμευση για την επίτευξη του στόχου να έχουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ στον λογαριασμό της στο Twitter.

ΟΗΕ: Καλό σημάδι η βράβευση της ICAN

«Τώρα, όπως ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γουτέρες στο Twitter δίνοντας τα συγχαρητήριά του για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην αντιπυρηνική εκστρατεία ICAN.

Με την σειρά της η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, Αλεσάντρα Βελούτσι, τόνισε πως η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων είναι ένα «καλό σημάδι» για την επικύρωση της συνθήκης που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα.

«Νομίζω πως είναι ένα καλό σημάδι (...) ώστε η συνθήκη να υπογραφεί και κυρίως να επικυρωθεί», είπε η Βελούτσι.

Η Γερμανία συγχαίρει την επιτροπή των Νόμπελ

Από την πλευρά της, η Γερμανία χαιρέτισε την απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ να δώσει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην ICAN.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει τον τελικό στόχο για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και συγχαίρει την επιτροπή Βραβείων Νόμπελ για την επιλογή αυτή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Η Ρωσία σέβεται την επιλογή αυτή

Το Κρεμλίνο με τη σειρά του κράτησε μια πιο "ουδέτερη" στάση, ανακοινώνοντας πως «σέβεται» την απονομή, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία παραμένει πιστή στην πολιτική της, της μη διάδοσης.

«Είναι μια απόφαση της Επιτροπής Νόμπελ και πρέπει να τη σεβαστούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Ρωσία είναι υπεύθυνο μέλος της ομάδας των πυρηνικών δυνάμεων και γνωρίζουμε καλά τη θέση μας, βάσει της οποία η πυρηνική ισότητα είναι πολύ σημαντική και χωρίς εναλλακτική (…) για τη σταθερότητα και την περιφερειακή ασφάλεια», υπογράμμισε.

Η Μόσχα υπερασπίζεται «ενεργά και με συνέπεια τη θέση που έχει στόχο τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ.

Αυστρία: Είναι κοινή μας ευθύνη να εγγυηθούμε για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα

«Είναι κοινή μας ευθύνη να εγγυηθούμε για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στο συγχαρητήριο μήνυμά του για τη σημερινή βράβευσή της με το Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης την ICAN, η οποία είχε ιδρυθεί από 300 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το 2007 στη Βιέννη, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων.

«Καταπληκτικό παράδειγμα, για το ότι η Κοινωνία Πολιτών μπορεί να έχει μεγάλες επιτυχίες και σε διεθνή κλίματα, όταν υποστηρίζει κάτι το καλό με αποφασιστικότητα», είπε στα συγχαρητήριά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ίδιος ευχαρίστησε την ICAN «για την φανταστική σύμπραξη, την οποία φυσικά θα συνεχίσουμε και μετά την υπογραφή της Συνθήκης στις 20 Σεπτεμβρίου (σ.σ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη), ώστε να κερδηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες για την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων και πέραν αυτού να εργαστούμε αποβλέποντας στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων».

«Ο αγώνας κατά των πυρηνικών όπλων δεν είναι μόνον η κεντρική αποστολή της ICAN, αλλά συνιστά ένα μακρόχρονο κέντρο βάρους της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής και ήταν ακριβώς η στενή συνεργασία με την ICAN που έδωσε τη δυνατότητα στην Αυστρία και στις συνεργαζόμενες χώρες, Βραζιλία, Ιρλανδία, Μεξικό Νιγηρία και Νότια Αφρική, να πετύχουν την υιοθέτηση της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων από 122 κράτη στις 7 Ιουλίου 2017», επεσήμανε ακόμη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ