ΚΟΣΜΟΣ

To δώρο γενεθλίων του Ναβάλνι στον Πούτιν είναι συγκεντρώσεις σε όλη τη Ρωσία

To δώρο γενεθλίων του Ναβάλνι στον Πούτιν είναι συγκεντρώσεις σε όλη τη Ρωσία
REUTERS/Maxim Shemetov

O υπ΄αριθμόν ένα "εχθρός" του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, που τελεί υπό κράτηση, καλεί τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν σε όλη τη Ρωσία σήμερα Σάββατο, ημέρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιορτάζει τα 65α γενέθλιά του.

Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο 41χρονος μπλόγκερ κατά της διαφθοράς προγραμματίζει συγκεντρώσεις σε περίπου 80 πόλεις σε όλη τη Ρωσία, με τις μεγαλύτερες αναμένονται στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη -τη γενέτειρα του Πούτιν.

Λίγο μετά την καταδίκη του σε 20 ημέρες κράτηση, τη Δευτέρα, για έκκληση σε διαδηλώσεις που δεν είχαν την άδεια των Αρχών, ο αντιπολιτευόμενος Ναβάλνι προανάγγειλε ένα "δώρο για τα γενέθλια του Πούτιν".

«Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να μείνω φυλακισμένος όσο περισσότερο είναι δυνατό και πάνω απ΄ όλα την 7η Οκτωβρίου», δήλωσε την Παρασκευή ο Ναβάλνι, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Κίρα Γιάρμιτς.

Αφού κατέβηκαν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες νέοι την άνοιξη, καταγγέλλοντας τη διαφθορά των ελίτ, ο Ναβάλνι εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις συγκεντρώσεις με στόχο να διευρύνει την εκλογική βάση του σε πολλές ρωσικές πόλεις.

Το πολιτικό του μέλλον παραμένει ωστόσο ρευστό: η κεντρική εκλογική επιτροπή τον έκρινε τον Ιούνιο ακατάλληλο να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές λόγω μιας δικαστικής καταδίκης του για υπεξαίρεση χρημάτων τον Φεβρουάριο.

Ο Πούτιν που βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη του 1999, δεν έχει δηλώσει ακόμη επίσημα υποψηφιότητα γι' αυτές τις εκλογές, παρότι κανείς στη χώρα δεν αμφιβάλλει στ' αλήθεια ποιος θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του.

Ο Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, βραβευμένος στην Κάννες για την ταινία του "Χωρίς αγάπη" ("Loveless") χαρακτήρισε "απεχθείς τις διώξεις" κατά του Ναβάλνι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την ομάδα εκστρατείας του αντιπολιτευόμενου. «Όταν μπροστά στα μάτια σου, αποδίδεται δικαιοσύνη κατά τρόπο τόσο αυθαίρετο, τόσο αδέξιο και τόσο απεχθή σε ένα μέλος της αντιπολίτευσης, είναι αηδιαστικό», δήλωσε ο Ζβιάγκιντσεφ καταγγέλλοντας την επιλογή που προτείνεται στους Ρώσους που "συνοψίζεται σε έναν μόνο υποψήφιο".

«Αν δεν κάνουμε τίποτε, θα τρεφόμαστε με το ίδιο γογγύλι έως το τέλος της ζωής μας. Όπως και τα παιδιά μας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ναβάλνι συγκρίνοντας τη ζωή στη Ρωσία με μια δίαιτα περιορισμένη σε αυτό το λαχανικό με την πικρή γεύση.

Η πιο συμβολική διαδήλωση πάντως προβλέπεται σήμερα, στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, όπου ο Πούτιν γεννήθηκε και αναρριχήθηκε στις βαθμίδες της πολιτικής.

«Ο Αλεξέι που έχει πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία θα ήθελε επίσης να πει στον Πούτιν ότι μπορεί να συγκεντρώσει κόσμο στη γενέτειρά του. Είναι μια πρόκληση» προς τις Αρχές, εξηγεί η Πολίνα Κοστίλεβα, υπεύθυνη της εκστρατείας του Ναβάλνι στην Αγία Πετρούπολη, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Η διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί στην καρδιά της πρώην πρωτεύουσας της ρωσικής αυτοκρατορίας, δεν έχει λάβει άδεια από τις Αρχές -όπως και οι περισσότερες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης που έχουν ανακοινωθεί για σήμερα σε άλλες ρωσικές πόλεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πάντως, θα γιορτάσει τα γενέθλιά του σε στενό κύκλο και θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Κατά παράδοση, τα ευχετήρια μηνύματα στον αρχηγό του κράτους είναι πολλά αυτή την ημέρα στις πόλεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας ζωγράφος στην Αγία Πετρούπολη, ο Αλεξέι Σεργκιένκο, ανακοίνωσε ότι φιλοτέχνησε για τα 65 χρόνια του προέδρου ένα επίχρυσο ανάγλυφο ύψους δύο μέτρων που απεικονίζει τον Πούτιν. Οι αρχές της πόλης Ταμπόφ, περίπου 400 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, υποσχέθηκαν να δενδροφυτεύσουν σήμερα 65 μηλιές προς τιμήν του προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ