ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ιταλοί αμφισβητούν ότι βρέθηκαν λείψανα του Αγίου Νικολάου στην Τουρκία

Οι Ιταλοί αμφισβητούν ότι βρέθηκαν λείψανα του Αγίου Νικολάου στην Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/YURI KOCHETKOV

Πριν μερικές μέρες, αρχαιολόγοι στην Τουρκία, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη τάφου, που βρισκόταν κάτω από αρχαία εκκλησία, στην πόλη Ντέμρε, σημειώνοντας πως βρέθηκε λειψανοθήκη που περιέχει τα οστά του αγίου Νικολάου, ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα τόσο από την Ορθόδοξη, όσο και από την Καθολική Εκκλησία. 

«Oι Τούρκοι πρέπει να εξακριβώσουν τα περί εύρεσης των λειψάνων του Αγίου Νικολάου», δήλωσε ο υποδιευθυντής της βασιλικής εκκλησίας του Μπάρι Tζοβάννι Ντιστάντε, στην ιταλική εφημερίδα la Gazzetta del Mezzogiorno με αφορμή την ανακοίνωση των Τούρκων.

Οι Ιταλοί, μέχρι τώρα, ήταν βέβαιοι ότι τα λείψανα του αγίου φυλάσσονταν στο Μπάρι, όπου η παράδοση λέει ότι μεταφέρθηκαν από Ιταλούς ναύτες το 1087 για να μην πέσουν στα χέρια των μουσουλμάνων κατακτητών, σημειώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

«Μάθαμε την είδηση αυτή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αλλά πρόσφατα υπήρξαν αιτήματα "επιστροφής" των λειψάνων από μέρους της Τουρκίας. Να επιστραφούν σε ποιον και για ποια χρήση;», διερωτάται ο υποδιευθυντής της βασιλικής εκκλησίας του Μπάρι, ο οποίος υπενθυμίζει ότι μέρος των οστών του αγίου φυλάσσονται και στην πόλη της Βενετίας.

Παράλληλα, ο Ντιστάντε δεν θέλησε να αναφερθεί «στις αυτονόητες θετικές επιπτώσεις που μια τέτοια είδηση θα μπορούσε να είχε στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό, δεδομένης και της σχέσης του Αγίου Νικολάου με την μορφή του Σάντα Κλάους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ