ΚΟΣΜΟΣ

Ο κυκλώνας Νέιτ έφτασε στις ΗΠΑ - Σε συναγερμό οι Αρχές

Ο κυκλώνας Νέιτ έφτασε στις ΗΠΑ - Σε συναγερμό οι Αρχές
REUTERS/ JONATHAN BACHMAN

Ο κυκλώνας Νέιτ, κατηγορίας 1, έφτασε στις ακτές των νότιων ΗΠΑ, στη Λουιζιάνα, στο δέλτα του ποταμού Μισισιπή, γνωστοποίησε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές σε πολλές πόλεις.

Ο Νέιτ κινείται με ταχύτητα 31 χιλιομέτρων την ώρα και συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 140 χιλιομέτρων την ώρα, κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με το NHC, ενδέχεται να προκαλέσει πλημμύρες, με το ύψος του νερού σε ορισμένες περιοχές να φθάσει και τα 3,7 μέτρα.

Ο Νέιτ, που προστίθεται σε μια σειρά κυκλώνων που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, άφησε ήδη πίσω του 31 νεκρούς στην Κεντρική Αμερική, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές κατά το πέρασμά του.

Οι αρχές στη Νέα Ορλεάνη, την οποία ισοπέδωσε ο κυκλώνας Κατρίνα το 2005, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, αλλά και σε άλλες πόλεις του Κόλπου του Μεξικού βρίσκονται σε επαγρύπνηση και λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

STORM 2

(REUTERS/Jonathan Bachman)

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τέθκη σε ισχύ από τις 18.00 του Σαββάτου τοπική ώρα (01.00 Κυριακή ώρα Ελλάδας) στη Νέα Ορλεάνη και οι κάτοικοι σε ορισμένες περιοχές έχουν ήδη κληθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

«Η χειρότερη απειλή δεν είναι απαραίτητα η βροχή, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι και τα κύματα» επισήμανε ο δήμαρχος της πόλης, Μιτς Λαντριέ.

Την ίδια ώρα, μεγάλα λιμάνια κατά μήκος των κεντρικών αμερικανικών ακτών του Κόλπου έκλεισαν από το Σάββατο ενόψει του Νέιτ.

Η αμερικανική ακτοφυλακή διέταξε τη διακοπή κάθε δραστηριότητας και αναστολή της κυκλοφορίας αρχής γενομένης από τις 8 το πρωί τοπική ώρα για τη Νέα Ορλεάνη και σε πόλεις στο Μισισίπι, την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ