ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στο Σάο Πάολο ο Τσέζαρε Μπατίστι

Βραζιλία: Αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στο Σάο Πάολο ο Τσέζαρε Μπατίστι
REUTERS

Ο Τσέζαρε Μπατίστι, άλλοτε στέλεχος μιας ένοπλης οργάνωσης της άκρας αριστεράς στην Ιταλία, του οποίου η Ρώμη ζητεί την έκδοση και ο οποίος είχε τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στη Βραζιλία, αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στο Σάο Πάολο, γνωστοποίησε ο δικηγόρος του το Σάββατο.

Ο Μπατίστι, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη στην Κορουμπά, μια πόλη της δυτικής Βραζιλίας στα σύνορα με τη Βολιβία, «αφέθηκε ελεύθερος και έχει επιστρέψει στο Σάο Πάολο» όπου ζει, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Μάρτσιου Πάλμα.

Ο Τσέζαρε Μπατίστι, ο οποίος είχε καταδικαστεί ερήμην το 1993 σε ισόβια κάθειρξη από την ιταλική δικαιοσύνη για τέσσερις φόνους και συνέργεια σε άλλες δολοφονίες στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση έπειτα από έναν αστυνομικό έλεγχο ρουτίνας καθώς ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει τη Βραζιλία επιβαίνοντας σε ένα βολιβιάνικο ταξί.

Είχε μαζί του 6.000 δολάρια και 1.300 ευρώ, ποσό ανώτερο από αυτό που επιτρέπεται να βγάλει κανείς από τη χώρα χωρίς να το έχει δηλώσει εκ των προτέρων (2.700 ευρώ).

Ο βραζιλιάνος δικαστής που διέταξε να προφυλακιστεί υποψιαζόταν ότι ο Μπατίστι ήθελε να εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγει τον κίνδυνο να εκδοθεί, κάτι που ο 62χρονος Ιταλός αρνείται. Ο ίδιος αντέτεινε ότι ήθελε να κάνει αγορές.

Άλλος δικαστής έδωσε την Παρασκευή εντολή ο Μπατίστι να αφεθεί ελεύθερος.

Η Ρώμη έχει πολλαπλασιάσει τα τελευταία χρόνια τα αιτήματα για την έκδοση του, το τελευταίο εκ των οποίων διατυπώθηκε την 25η Σεπτεμβρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας είχε εγκρίνει το 2009 την έκδοση του Ιταλού, αλλά ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εναντιώθηκε σε αυτή.

Η σημερινή κυβέρνηση της Βραζιλίας γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι εξετάζει το αν θα προχωρήσει στην έκδοσή του και θα ανακοινώσει την απόφασή της το προσεχές διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ