ΚΟΣΜΟΣ

Η Κούβα τίμησε τον Τσε Γκεβάρα (pics)

Η Κούβα τίμησε τον Τσε Γκεβάρα (pics)
REUTERS/Stringer

Η Κούβα στηλίτευσε τον αμερικανικό «ιμπεριαλισμό» κατά τις εκδηλώσεις φόρο- τιμής για μία από τις θρυλικές μορφές της επανάστασης στη νήσο, τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από 50 χρόνια, στον ανταρτοπόλεμο στη Βολιβία.

Ενώπιον ενός πλήθους 70.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για την περίσταση αυτή στη Σάντα Κλάρα (κεντρική Κούβα) ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο παραχώρησε το βήμα στον πιθανό διάδοχό του και πρώτο αντιπρόεδρο της χώρας, Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ.

Ο αντιπρόεδρος της Κούβας εκφώνησε μια επιθετική ομιλία με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον- Αβάνας μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφερόμενος στις μυστηριώδεις «επιθέσεις» εναντίον των Αμερικανών διπλωματών που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ντίας- Κανέλ διαβεβαίωσε- όπως ακριβώς έκανε ο «Τσε»- ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον ιμπεριαλισμό, έστω και ελάχιστα, ποτέ».

KOYBA 2

(REUTERS/Stringer)

«Κάποιοι ανώνυμοι αξιωματούχοι διαδίδουν ασυνήθιστες ανοησίες χωρίς καμία απόδειξη, έχοντας διεστραμμένο σκοπό να κηλιδώσουν την αψεγάδιαστη φήμη της χώρας μας ως έναν ασφαλή προορισμό για ξένους επισκέπτες, περιλαμβανομένων εκείνων από τις ΗΠΑ» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε την Παρασκευή ότι δεν θα άρει καμία κύρωση σε βάρος της Κούβας όσο δεν αποκαθίστανται στη χώρα «πλήρως οι πολιτικές ελευθερίες», ο Κουβανός αντιπρόεδρος απάντησε ότι Κούβα «δεν θα κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της εθνικής της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας ούτε θα θα διαπραγματευτεί τις αξίες της και δεν θα αποδεχθεί τον εκβιασμό».

«Οι αλλαγές που χρειάζεται η Κούβα θα γίνουν αποκλειστικά από τον λαό της Κούβας» τόνισε ο ίδιος.

KOYBA 3

(REUTERS/Stringer)

Ο Κουβανός αντιπρόεδρος άδραξε επίσης την ευκαιρία για να καταγγείλει τα «ιμπεριαλιστικά συμφέροντα» που προκαλούν σύμφωνα με τον ίδιο την αναταραχή στη Βενεζουέλα και τις «απειλές και άδικες κυρώσεις» των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του.

Ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Φεβρουάριο. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο 57χρονος Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ θα αναδειχθεί στον πρώτο επικεφαλής του κράτους από τις αρχές του 1960 που δεν θα φέρει το επίθετο Κάστρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ