ΚΟΣΜΟΣ

Τρία πύρινα μέτωπα στην Καλιφόρνια - Εκκενώνονται σπίτια (pics)

Τρία πύρινα μέτωπα στην Καλιφόρνια - Εκκενώνονται σπίτια (pics)
REUTERS/Stephen Lam

Τρία πύρινα μέτωπα ξέσπασαν βόρεια της Νάπα, στην Καλιφόρνια, τα οποία καίνε τουλάχιστον 44.000 στρέμματα γης. Οι φλόγες κινούνται με γρήγορους ρυθμούς και ο κυβερνήτης, Τζέρι Μπράουν απηύθυνε έκκληση ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να χαραχθεί άμεσα στρατηγική αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

«Περισσότερα από 50 κτίρια έχουν καεί εξαιτίας των πυρκαγιών» δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της πυροσβεστικής, Barry Biermann. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ζεστοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθώς και η έλλειψη εξοπλισμού.

«Λόγω αυτών των συνθηκών δεν είναι εφικτό να πλησιάσουμε και να περιορίσουμε τη φωτιά» τόνισε και υπογράμμισε ότι πρέπει να σταλεί άμεσα βοήθεια στην περιοχή.

Την ίδια ώρα έχει δοθεί εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να μεταβούν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε καταφύγια. Ο δήμαρχος της Νάπα από την πλευρά του ανέφερε ότι πρέπει να εκκενωθούν η λεωφόρος Montecito και η λεωφόρος Monte Vista ενώ εκτίμησε ότι περίπου 100 σπίτια έχουν εκκενωθεί.

«Η κόλαση είναι εδώ»

Η Veronica Ortega βρισκόταν στο νοσοκομείο όταν είδε τις φλόγες μέσα από το δωμάτιο του αρραβωνιαστικού της. Σύντομα και οι δύο επιβιβάστηκαν σε ένα αστικό λεωφορείο και απομακρύνθηκαν από εκεί.

Ο 34χρονος Brian Alexander ανέφερε στο CNNi ότι έσπευσε αμέσως να βοηθήσει τους γείτονές του καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει στο σπίτι τους. Μαζί με τους γείτονές του έφτασαν σε ένα κοντινό καταφύγιο και απομακρύνονταν και έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν ένας από αυτούς είπε: «Η κόλαση είναι ήδη εδώ».

«Δεν θα μπορούσα να ζήσω εάν κάποιος έχανε τη ζωή του και δεν έκανα κάτι για να τον βοηθήσω» ανέφερε ο Brain ο οποίος φόρτωσε στο αυτοκίνητό του τα απολύτως απαραίτητα και έφυγε, κοιτάζοντας για τελευταία φορά το σπίτι του που είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Fast-moving wildfires devour buildings, spur evacuations in Northern California, By Joe Sterling, Paul P. Murphy and Eliott C. McLaughlin CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ