ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Παγκόσμια απαγόρευση ελλιμενισμού για τέσσερα πλοία που σχετίζονται με τη Β.Κορέα

ΟΗΕ: Παγκόσμια απαγόρευση ελλιμενισμού για τέσσερα πλοία που σχετίζονται με τη Β.Κορέα
REUTERS/Stephen Lam

Ο ΟΗΕ απαγόρευσε τον ελλιμενισμό σε τέσσερα πλοία που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο απομονωμένο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Χιου Γκρίφιθς, συντονιστής των ειδικών στους οποίους έχει ανατεθεί να παρακολουθούν τον βορειοκορεατικό φάκελο, τόνισε πως η απόφαση είναι πρωτοφανής στα ιστορικά.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών» που σε πλοία τα οποία επαληθεύτηκε πως μετέφεραν απαγορευμένα εμπορεύματα, βάσει αποφάσεων του ΟΗΕ, απαγορεύεται να εισέρχονται στα λιμάνια σε όλο τον κόσμο, τόνισε ο Γκρίφιθς σε δημοσιογράφους.

Μίλησε έπειτα από μια δημόσια συνεδρίαση του ΟΗΕ, ανοικτή σε όλα τα κράτη μέλη, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η απαγόρευση του ελλιμενισμού αυτών των τεσσάρων πλοίων, που υπάρχουν υποψίες πως παραβίασαν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η απαγόρευση του ελλιμενισμού αυτών των συγκεκριμένων πλοίων επιβλήθηκε «την 5η Οκτωβρίου», διευκρίνισε ο Χιου Γκρίφιθς. «Σε αυτά τα τέσσερα πλοία απαγορεύθηκε η είσοδος σε όλα τα λιμάνια (...) διότι μετέφεραν απαγορευμένα προϊόντα», συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους προϊόντα.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, τα τέσσερα πλοία επαληθεύτηκε ότι μετέφεραν ή συνεχίζουν να μεταφέρουν αυτή τη στιγμή άνθρακα, σίδηρο ή αλιεύματα, εμπορεύματα που μπήκαν στο στόχαστρο των πιο πρόσφατων κυρώσεων που επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ.

«Ο προσδιορισμός των τεσσάρων πλοίων δεν αποτελεί δέσμευση πόρων ή ταξιδιωτική απαγόρευση. Πρόκειται για μια απαγόρευση του ελλιμενισμού» τους, σημείωσε ο Γκρίφιθς.

Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι ήταν παρόντες αλλά δεν πήραν τον λόγο σε αυτή τη συνεδρίαση, τη δεύτερη του είδους που οργανώθηκε στον ΟΗΕ, ανέφεραν διπλωμάτες.

Σύμφωνα με έτερη πηγή, τα τέσσερα πλοία που στοχοθετεί αυτή η απόφαση του ΟΗΕ ονομάζονται Petrel 8 (αριθμός 9562233), Hao Fan 6 (αρ. 8628597), Tong San 2 (αρ. 8937675) και Jie Shun (αρ. 8518780). Σύμφωνα με τον ειδικευμένο ιστότοπο MarineTraffic, τα τρία πρώτα πλέουν αντίστοιχα υπό σημαίες Κομόρων Νήσων, Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, και Βόρειας Κορέας. Στη βάση δεδομένων του ιστότοπου δεν προσδιορίζεται υπό ποια σημαία πλέει το τέταρτο φορτηγό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ