ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επιχείρηση για τη σύλληψη στρατιωτικών που συνδέονται με τον Γκιουλέν

Τουρκία: Επιχείρηση για τη σύλληψη στρατιωτικών που συνδέονται με τον Γκιουλέν
REUTERS/Feisal Omar

Μεγάλη επιχείρηση ξεκίνησε την Τρίτη η τουρκική αστυνομία για τη σύλληψη 70 στρατιωτικών που φέρονται να συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα.

Για τουλάχιστον 15μήνες είναι αδιάκοπες οι επιχειρήσεις των Αρχών για την σύλληψη φερόμενων υποστηρικτών του Γκιουλέν οι οποίες και διενεργούνται καθημερινά. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 800 άνθρωποι συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι συνδέονται με το δίκτυό του.

Στο πλαίσιο της παρούσας επιχείρησης, που επικεντρώνεται στην πόλη Κόνια (Ικόνιο) αλλά ξεκίνησε ταυτόχρονα σε επτά επαρχίες, αναζητούνται δύο συνταγματάρχες, επτά λοχαγοί και 36 υπολοχαγοί, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.Εξήντα δύο ύποπτοι ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία, κάποιοι μάλιστα είναι πιλότοι, πρόσθεσε. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες στα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και αναμένουν να δικαστούν για τη φερόμενη σχέση τους με τον Γκιουλέν, ενώ περισσότεροι από 150.000 ακόμη έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στον δημόσιο τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ