ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Μπάνον κατά Κόρκερ για τα σχόλιά του εναντίον του Τραμπ

Επίθεση Μπάνον κατά Κόρκερ για τα σχόλιά του εναντίον του Τραμπ
REUTERS/Aaron P. Bernstein

Την παραίτηση του Γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ ζήτησε ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια οξείας φραστικής αντιπαράθεσης μεταξύ εκείνου και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν ο Μπομπ Κόρκερ έχει ελάχιστη αξιοπρέπεια θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα,» δήλωσε ο Μπάνον στην διάρκεια συνέντευξης του με τον Σον Χάνιτι στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, την Δευτέρα το βράδυ.

Στο δημοσίευμα του CNNi, αναφέρεται το γεγονός πως ο Τραμπ και ο Κόρκερ αντάλλαξαν εμπρηστικά σχόλια στο Twitter κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The New York Times – NYT» που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Κόρκερ υποστήριξε ότι ο Τραμπ δρα «σαν να βρίσκεται σε τηλεριάλιτι.»

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από το Τενεσί, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας πρόσθεσε επίσης, ότι ο Τραμπ «μπορεί να θέσει την χώρα σε τροχιά για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Κόρκερ που την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναφερθεί θετικά στον πυρήνα των στενών συνεργατών του Τραμπ, δηλώνοντας ότι ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, αλλά και ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι «βοηθούν στο να διαχωρίζεται η χώρα μας από το χάος,» πραγματοποιώντας μία ευθεία πολιτική βολή κατά του προέδρου Τραμπ.Ο ίδιος, είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επιδιώκει την επανεκλογή του μετά το 2018.

Από την πλευρά του στην συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Μπάνον υποστήριξε ότι τα σχόλια του Κόρκερ, δείχνουν πως ο ηγετικός πυρήνας των Ρεπουμπλικάνων αισθάνεται για τον Τραμπ. «Έτσι σκέφτονται για τον πρόεδρο Τραμπ πίσω από τις κλειστές πόρτες,» δήλωσε ο Μπάνον στον Χάνιτι. «Συνέβη, να πει (ο Κόρκερ) στους ΝΥΤ ακριβώς αυτό που σκέφτεται. Είναι συνολικά απαράδεκτο. Σε καιρό πολέμου, έχουμε στρατιώτες στο Αφγανιστάν, στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και την Κορέα, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να εξελιχθεί όπως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος στη Νότια Σινική Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο, έχουμε Αμερικανούς που ρισκάρουν την ζωή τους κάθε ημέρα» τόνισε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί πως ο Μπάνον αποπέμφθηκε από τον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο.

Η τακτική των φραστικών επιθέσεων του Κόρκερ κατά του Τραμπ εκτιμάται ότι δεν θα υιοθετηθεί κι από άλλα μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με την άποψη στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και με δηλώσεις εξωτερικών συνεργατών τους, στο CNNi.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η στάση του Κόρκερ δεν απηχεί αυτά που οι συνάδελφοί του Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεταφέρει ιδιωτικά σε συνεργάτες τους, αλλά και χορηγούς του κόμματος κατά τους τελευταίους μήνες.

Αρκετοί συνεργάτες των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο που μίλησαν με το CNNi, παραδέχθηκαν την βάση αλήθειας της κριτικής που ασκεί ο Κόρκερ, παρά το γεγονός ότι η δημοσιοποίησή της, προκαλεί νέα εμπόδια την ήδη προβληματική νομοθετική απόδοση της κυβέρνησης Τραμπ. Από την άλλη μεριά, δεν αναμένεται ότι η κριτική Κόρκερ θα προκαλέσει κλιμάκωση της ανοιχτής κριτικής που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο Κόρκερ είναι ελεύθερος από την άσκηση πιέσεων,» δήλωσε υψηλόβαθμος σύμβουλος των Ρεπουμπλικάνων τονίζοντας ότι η απόφαση του Κόρκερ να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του, του δίνει ένα αξιοζήλευτο περιθώριο ελευθερίας να δηλώνει ότι τον ευχαριστεί. «Έχει την απαραίτητη ελευθερία, που άλλοι στερούνται,» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Υπό την πίεση που ασκεί η στασιμότητα του νομοθετικού έργου των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος Τραμπ έχει άμεση ανάγκη από την πολιτική στήριξη του συνόλου των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη στην Γερουσία, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 52 έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών.

Ένταση έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και στις σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και του Μιτς Μακόνελ ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών επιδεινώθηκαν μετά την πολιτική αποτυχία κατάργησης και αντικατάστασης του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) από την Γερουσία.

Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζεται για τη νομοθετική προώθηση του νομοσχεδίου αναδιοργάνωση της φορολογίας με κύριο χαρακτηριστικό την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, έχοντας ελάχιστο περιθώριο απώλειας ψήφων από τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι αντιπαραθέσεις σαν αυτή μεταξύ του Τραμπ και του Κόρκερ καθιστούν δυνατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Steve Bannon calls on Sen. Bob Corker to resign,CNNi, By Sophie Tatum

ΔΗΜΟΦΙΛΗ