ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα για ψυχραιμία σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη από την Άντα Κολάου

Κάλεσμα για ψυχραιμία σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη από την Άντα Κολάου
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, για την ανεξαρτησία της περιοχής, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, επιχειρεί ακόμη μία κατευναστική προσέγγιση, καλώντας Μαδρίτη και Καταλονία να «μην δυναμιτίζουν» τα πιθανά «περιθώρια διαλόγου» και τις «γέφυρες» συνεννόησης.

Σε μία φορτισμένη επίσημη διακήρυξή της από την Γοτθική Αίθουσα του δημαρχείου της Βαρκελώνης, η Κολάου τόνισε πως «τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου δεν μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η διαδικασία του δημοψηφίσματος απετέλεσε μία πράξη εθνικής κυριαρχίας, που σηματοδοτεί το τέλος της (απλής) αυτονομίας της Καταλονίας.

Η Κολάου, που χαρακτήρισε την ιστορική αυτή συγκυρία ως «την πιο σοβαρή θεσμική κρίση που έχει παραχθεί σε τούτη τη χώρα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας», προέτρεψε τους Ραχόι και Πουτζντεμόν να μη λάβουν «καμία απόφαση που ενδέχεται να δυναμιτίσει τη δυνατότητα ενός περιθωρίου διαλόγου και διαμεσολάβησης». «Αυτό είναι αναμφίβολα η πιο θαρραλέα πράξη που μπορούν να κάνουν τώρα», επεσήμανε η δήμαρχος.

«Έχουμε ανάγκη από μία συνθετική πολιτική ενώπιον της κατάστασης αυτής», υπογράμμισε η Κολάου, καλώντας συνάμα τους πρωταγωνιστές «να δράσουν με ψυχραιμία», καθώς η διένεξη στην Καταλονία διέρχεται «ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν τους επιτρέπεται να θέσουν σε κίνδυνο, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε και τους καταλανικούς θεσμούς».

Η δήμαρχος κάλεσε τους δύο ηγέτες να «εγκαταλείψουν τα πολεμικά χαρακώματα και λεξιλόγια» και να σταματήσουν αυτό που η ίδια περιέγραψε ως κλιμάκωση της έντασης που δεν οδηγεί πουθενά την Καταλονία, ούτε και την πόλη της οποίας προΐσταται, τη Βαρκελώνη. «Δεν είναι η στιγμή που πρέπει να συγκρουσθούν τα τραίνα, είναι η στιγμή του διαλόγου και της χάραξης νέων δρόμων», είπε και για τούτο ζήτησε «χειρονομίες αποκλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές».

Παράλληλα, η Κολάου χαρακτήρισε «πυρομανή» τον αναπληρωτή υπεύθυνο επικοινωνίας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του έκανε έναν παραλληλισμό της τύχης που μπορεί να έχει ο Πουτζντεμόν σε περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία, με τη σύλληψη και εκτέλεση επί φρανκικού καθεστώτος του πρώην προέδρου της Καταλονίας Λιουΐς Κομπάνις.

«Σε μία σοβαρή δημοκρατία, ο Πάβλο Κασάδο, ή θα ζητούσε συγγνώμη, ή θα παραιτείτο», τόνισε η Κολάου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ