ΚΟΣΜΟΣ

ΕΔΑΔ: Καταδίκασε τη Ρωσία για ελλιπή έρευνα του θανάτου αμάχων στο Γκρόζνι

ΕΔΑΔ: Καταδίκασε τη Ρωσία για ελλιπή έρευνα του θανάτου αμάχων στο Γκρόζνι
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS

Η Ρωσία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την ελλιπή διερεύνηση του θανάτου 21 αμάχων στις 5 Φεβρουαρίου 2000 στο Γκρόζνι.

Το ΕΔΑΔ έκρινε πως οι Αρχές «δεν πραγματοποίησαν αποτελεσματική έρευνα για τον θάνατο των συγγενών των εναγόντων» και καταδίκασε τη Ρωσία να καταβάλει 15.000 ευρώ σε κάθε έναν από αυτούς.

«Σύμφωνα με τους ενάγοντες, 21 συγγενείς τους σκοτώθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου 2000 στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από κρατικά όργανα», διευκρίνισε το δικαστήριο. Έναν μήνα αργότερα ξεκίνησε έρευνα από την εισαγγελία του Γκρόζνι, όμως η διαδικασία, που «αναστάλθηκε και επαναλήφθηκε πολλές φορές», συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε μερικές εβδομάδες μετά τα γεγονότα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις σφαγίασαν 62 αμάχους στις 5 Φεβρουαρίου 2000 και πως ο στρατός προσπάθησε στη συνέχεια να αποκρύψει αυτά τα εγκλήματα.

Τον Ιούλιο, σε μία άλλη υπόθεση με ενάγοντες συγγενείς των θυμάτων, το ΕΔΑΔ είχε εκτιμήσει πως η έναρξη έρευνας έναν μήνα μετά τα γεγονότα συνιστούσε «απαράδεκτη καθυστέρηση στην περίπτωση θανάτου δεκάδων θυμάτων».

«Η διαδικασία επλήγη επίσης από μια ολόκληρη σειρά σημαντικών και ανεξήγητων καθυστερήσεων καθώς και από ελλείψεις από τη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα», σύμφωνα με το δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ