ΚΟΣΜΟΣ

Νοτιοκορεάτης βουλευτής ισχυρίζεται ότι χάκερς της Β. Κορέας υπέκλεψαν απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα

Νοτιοκορεάτης βουλευτής ισχυρίζεται ότι χάκερς της Β. Κορέας υπέκλεψαν απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα
KCNA via REUTERS

Χάκερς από τη Βόρεια Κορέα φέρεται ότι έχουν υποκλέψει έναν μεγάλο αριθμό απόρρητων εγγράφων από τη γειτονική Νότια Κορέα, μεταξύ των οποίων και στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Όπως ισχυρίζεται ο Νοτιοκορεάτης βουλευτής, Ρι Κεόλ-Χι (Rhee Cheol-Hee), οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του.

Τα κλεμμένα έγγραφα, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο, περιλαμβάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία καταρτίστηκαν από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για την περίπτωση διεξαγωγής πολέμου. Σε αυτά υπάρχουν, επιπλέον, αναφορές σε ανώτερους διοικητές των συμμάχων, καθώς και σημαντικές πληροφορίες για ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Ο Ρι Κεόλ-Χι ανήκει στο κυβερνών κόμμα της Νότια Κορέας και είναι μέλος της αμυντικής επιτροπής του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, περίπου 235 gigabytes στρατιωτικών εγγράφων έχουν κλαπεί από το Data Integrated Data Center και ότι το 80% αυτών δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τον Μάιο, η Νότια Κορέα δήλωσε ότι έχουν κλαπεί πολλά αρχεία δεδομένων και είχαν δείξει ως υπαίτιο τη Βόρεια Κορέα για την υποκλοπή. Ωστόσο, δεν είχαν δώσει περεταίρω στοιχεία για το τι περιείχαν τα έγγραφα αυτά.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέα, Yonhap, αναφέρει ότι η Σεούλ έχει δεχτεί μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων από την Πιονγιάνγκ, τα τελευταία χρόνια, με στόχο κυβερνητικές σελίδες και εγκαταστάσεις. Το BBC σημειώνει ότι το απομονωμένο κράτος του Κιμ Γιον Ουν έχει εκπαιδευμένους χάκερς και στο εξωτερικό, σε χώρες μάλιστα όπως η Κίνα.

Η Βόρεια Κορέα με τη σειρά της κατηγόρησε τη Νότια Κορέα για "κατασκευή" ισχυρισμών και αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια κατηγορία.

Η είδηση ότι η Πιονγιάνγκ πιθανόν έχει στα χέρια της πρόσβαση στα σχέδια της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, γίνεται γνωστή σε μια περίοδο που υπάρχει ένταση μεταξύ των ΗΠΑ, της διεθνής κοινότητας και της Βόρειας Κορεάς, λόγω των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιεί η χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ