ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Κατά μια ώρα καθυστέρησε η ομιλία Πουτζντεμόντ – Αίτημα για διεθνή μεσολάβηση

Καταλονία: Κατά μια ώρα καθυστέρησε η ομιλία Πουτζντεμόντ – Αίτημα για διεθνή μεσολάβηση
REUTERS/ JUAN MEDINA

Κατά μία ώρα καθυστέρησε η προγραμματισμένη ομιλία του προέδρου της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόντ, στην οποία ενδέχεται να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση, η καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου οφείλεται σε επαφές για διεθνή διαμεσολάβηση.

Παρόλα αυτά, η ισπανική κυβέρνηση από την πλευρά της, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει θέμα διεθνούς διαμεσολάβησης.

Ο Πουτζντεμόντ αναμενόταν να πάρει τον λόγο στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία, για να αναφερθεί στις συνέπειες του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.

Η αστυνομία έχει κλείσει, «για λόγους ασφαλείας», την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, απ΄όπου αναμένεται να μιλήσει ο Πουτζντεμόντ.

Είναι άγνωστο αν ο Κάρλες Πουτζντεμόντ υπολογίζει πράγματι να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας απόψε, αν σκέπτεται να κάνει μια κήρυξη ανεξαρτησίας που θα ισχύσει αργότερα ή αν θα περιοριστεί σε μια συμβολική κήρυξη, υπογραμμίζοντας ότι επείγει να γίνει διάλογος και προκαλώντας έτσι το ξεκίνημα μιας διαδικασίας σε στάδια.

Στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ