ΚΟΣΜΟΣ

Εξηγήσεις για τις συλλήψεις προξενικών υπαλλήλων ζητά από την Τουρκία ο Τίλερσον

Εξηγήσεις για τις συλλήψεις προξενικών υπαλλήλων ζητά από την Τουρκία ο Τίλερσον
REUTERS/Jonathan Ernst

Τη «βαθιά ανησυχία» του για τη σύλληψη δύο μελών των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Ρεξ Τίλερσον στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδείξεις οι οποίες να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες σε βάρος των δύο εργαζομένων οι οποίοι έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένες συλλήψεις πυροδότησαν τη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών με την Ουάσινγκτον να σταματά να εκδίδει βίζες για τους Τούρκους πολίτες, κίνηση που «ανταπέδωσε» αμέσως η Άγκυρα.

Εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αναφέρει στις αρχές της εβδομάδας, πως ο ένας εκ των συλληφθέντων, είχε επαφές με έναν κύριο ύποπτο για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ ξεκαθάρισε από την πλευρά του πως «η Τουρκία δεν κάνει αυθαίρετες συλλήψεις. Δεν υπάρχουν πολιτικοί όμηροι».

Ο ίδιος εκτίμησε πως η διπλωματική κρίση έχει λάβει υπερβολικές διαστάσεις, αλλά πρόκειται να επιλυθεί σύντομα και στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης της έντασης επεσήμανε ότι για την Τουρκία είναι ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των διπλωματών και των μελών της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως οι προσαγωγές έγιναν στο πλαίσιο έρευνας ρουτίνας.

«Δεν θέλουμε αυτή η διένεξη να κρατήσει περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο», είπε ο Σιμσέκ σε παρέμβασή του σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ