ΚΟΣΜΟΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μαλάουι, καθώς κλιμακώνεται η «κρίση» με τους βρικόλακες

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μαλάουι, καθώς κλιμακώνεται η «κρίση» με τους βρικόλακες
EPA/ERICO WAGA

Μεγαλώνει το κύμα φόβου που έχει κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες το Μαλάουι, με αφορμή αναφορές για επιθέσεις… βρικολάκων, αναγκάζοντας ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη να αποσύρουν το προσωπικό τους από δύο περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η κατάσταση φαίνεται να… εκτροχιάζεται, με αναφορές για δολοφονικές επιθέσεις, στο πλαίσιο εκδίκησης, με θύματα ανθρώπους που κατηγορούνταν ότι συμπεριφέρονταν σαν βρικόλακες.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη αναφερθεί τουλάχιστον πέντε θάνατοι ανθρώπων που θεωρούνταν ότι έπιναν ανθρώπινο αίμα, στο πλαίσιο τελετών μαγείας.

Η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη δραστικών μέτρων, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν περισσότερες εκδικητικές επιθέσεις και περισσότεροι θάνατοι. Η απαγόρευση κυκλοφορίας περιορίζει την κίνηση σε μόλις δέκα ώρες την ημέρα, από τις 7 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

Οι φήμες περί βρικολάκων, φαίνεται να ξεκίνησαν αρχικά από τη Μοζαμβίκη και σταδιακά εξαπλώθηκαν στις περιοχές Μουλάντζε και Φαλόμπε στο Μαλάουι. Αν και ακόμη δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις συγκεκριμένες φήμες, ο ΟΗΕ αιτιολογώντας την απομάκρυνση του προσωπικού του κάνει λόγο στη σχετική αναφορά του για οδοφράγματα που έστησαν χωρικοί στις περιοχές αυτές, στην προσπάθειά τους να κυνηγήσουν τους βρικόλακες.

Ο πρόεδρος του Μαλάουι Πίτερ Μουθαρίκα δεσμεύθηκε για τη διεξαγωγή έρευνας των δολοφονιών, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς σε ολόκληρη την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ