ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: «Έγιναν πράγματα στην πλατφόρμα μας, που δεν έπρεπε να έχουν γίνει»

Facebook: «Έγιναν πράγματα στην πλατφόρμα μας, που δεν έπρεπε να έχουν γίνει»
REUTERS

Η COO του Facebook, Σέριλ Σαντμπεργκ, δήλωσε ότι υποστηρίζει τη δημοσιοποίηση των διαφημιστικών μηνυμάτων στο Facebook που αγοράστηκαν στη Ρωσία την περίοδο που διεξήχθησαν οι αμερικανικές εκλογές, 3.000 αντίγραφα των οποίων έχουν ήδη παραδώσει στο Κογκρέσο.

«Έγιναν πράγματα στην πλατφόρμα μας, τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει», τόνισε η Σάντμπεργκ σε συνέντευξή της στο Axios την Πέμπτη.

Όπως είπε, είναι υπέρ της δημοσιοποίησης και των σελίδων με τις οποίες ήταν συνδεδεμένες αυτές οι διαφημίσεις και των στόχων στους οποίους αυτές απευθύνονταν.

«Δεν θέλουμε τέτοιου είδους ξένες παρεμβάσεις», είπε η Σάντμπεργκ. «Αυτές οι διαφημίσεις είναι διχαστικές και έχουν κατέβει και οι σελίδες έχουν κατέβει, επειδή προέρχονται από ψεύτικους λογαριασμούς... πολλές από αυτές, αν ήταν από νόμιμους λογαριασμούς, θα τις αφήναμε να τρέξουν».

«Είπαμε στο Κογκρέσο και τις επιτροπές πληροφοριών ότι όταν είναι έτοιμοι να δημοσιεύσουν τις διαφημίσεις, είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε», υπογράμμισε.

Όπως είπε η ίδια, το Facebook άκουσε για πρώτη φορά τις φήμες για το συγκεκριμένο ζήτημα, κοντά στην ημέρα των αμερικανικών εκλογών, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για το πότε ξεκίνησα να τις εξετάζουν.

Σύμφωνα με την Σάντμπεργκ, τις πρώτες μέρες παρακολούθησης στο Facebook, η πρόληψη της πειρατείας ιδιωτικών λογαριασμών ήταν πρωταρχικός στόχος. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι σε αυτό το σημείο, το Facebook θεωρεί ότι έχει κάνει διεξοδική δουλειά για τον εντοπισμό του Ρώσου που εμπλέκεται, εν μέρει επειδή χρησιμοποίησε μετρητά για να αγοράσει τις διαφημίσεις, αλλά και από την παρουσία ψεύτικων λογαριασμών.

«Παρακολουθούμε στενά οτιδήποτε στοιχείο έχουμε», τόνισε.

Η Σάντμπεργκ κάλεσε και τις άλλες πλατφόρμες να ανεβάσουν επίσης τα πρότυπα διαφάνειας και σημείωσε ότι οι διαφημίσεις που προωθούν τη βία και το μίσος, ήταν μέρος του προβλήματος στο οποίο το Facebook είχε ήδη εργαστεί για να το αντιμετωπίσει.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του, ο γενικός σύμβουλος του Facebook, Κόλιν Στρέτς είχε τονίσει ότι η απόφαση να μοιραστεί η εταιρεία τις πληροφορίες με τις αρχές ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. «Ο διαμοιρασμός περιεχομένου δεν είναι κάτι που κάνουμε εύκολα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είχε αναφέρει.

Από την πλευρά της η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη που τυχόν επηρέασε τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ