ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βούλγαροι γνωρίζουν τους μετανάστες μέσω «speed dating» (pics)

Οι Βούλγαροι γνωρίζουν τους μετανάστες μέσω «speed dating» (pics)
REUTERS/ DIMITAR KYOSEMARLIEV

Έναν πρωτότυπο τρόπο προκειμένου να γνωρίσουν τους πρόσφυγες, αλλά και να τους βοηθήσουν να ενταχθούν στη χώρα τους βρήκαν οι Βούλγαροι. Ποιος είναι αυτός; Μια παραλλαγή του λεγόμενου “speed dating”, κατά το οποίο, αντί να το χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αναζητήσουν κάποιο ταίρι, στοχεύουν στο να προωθήσουν την κατανόηση και την ένταξη των νέων προσφύγων και μεταναστών στην τοπική κοινωνία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ένα πολιτιστικό κέντρο στη Σόφια, οι ντόπιοι στέκονται στην μία μεριά, οι πρόσφυγες –πολλοί από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο- στέκονται απέναντί τους.

Έχουν τριάντα δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους να μοιραστούν τα όνειρά τους και τις ιστορίες τους, προτού προχωρήσουν στον επόμενο. Απώτερος στόχος να ανοίξουν έναν διάλογο ως ίσος προς ίσο μεταξύ των δύο κοινοτήτων, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην καθημερινή ζωή.

«Είναι πολύ καλό να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, ειδικά για τους πρόσφυγες», είπε ο Rodi Naamo, ένας 26χρονος πρόσφυγας που έφτασε στη Βουλγαρία το 2015, όταν χιλιάδες μετανάστες πέρασαν μέσω της βαλκανικής οδού στο δρόμο προς της Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη.

bulgaria 2

Πηγή: Reuters

Οι ντόπιοι από την πλευρά τους εκτίμησαν ιδιαίτερα τις συζητήσεις που είχαν μαζί τους, καθώς και το παραδοσιακό φαγητό από τη Μέση Ανατολή και τους αφγανικούς χορούς στη συνέχεια.

«Μου άρεσε πολύ, με βοήθησε να ξεπεράσω τις προκαταλήψεις μου», δήλωσε η Milka Bocheva, που διευθύνει μια επιχείρηση στο διαδίκτυο. «(Οι πρόσφυγες) είναι άνθρωποι ακριβώς σαν εμάς, δώσαμε παρόμοιες απαντήσεις», συνέχισε.

Η Βουλγαρία ξεχωρίζει στην περιοχή για τη σημαντική μουσουλμανική μειονότητα της, περίπου 12% μεταξύ των 7,1 εκατομμυρίων κυρίως Ορθόδοξων Χριστιανών - κληρονομιά της ιστορίας της ως μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

bulgaria 3

Πηγή: Reuters

Παρά ταύτα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανησυχεί για την εισροή αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

Ο Naamo, ο οποίος επέστρεψε στη Βουλγαρία μετά από σύντομο διάστημα στη Γερμανία, για να εργαστεί σε ένα τηλεφωνικό κέντρο, πιστεύει ότι οι απόψεις αρχίζουν να αλλάζουν.

«Αποφάσισα να μείνω εδώ, αυτή είναι η χώρα μου. Θα φέρω την οικογένειά μου εδώ», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ