ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ «υπόσχεται» ομοβροντία πυραύλων στο Γκουάμ, αν προκληθεί από τις ΗΠΑ

Ο Κιμ «υπόσχεται» ομοβροντία πυραύλων στο Γκουάμ, αν προκληθεί από τις ΗΠΑ
KCNA via REUTERS

Η νήσος Γκουάμαμερικάνικης επικράτειας, μπήκε εκ νέου στο στόχαστρο της Βόρειας Κορέας, με το απομονωμένο καθεστώς να προειδοποιεί την Ουάσιγκτον πως οποιαδήποτε «απερίσκεπτη κίνηση» θα ανάγκαζε την Πιονγιάνγκ να αναλάβει δράση.

Οι προειδοποιήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν τον περασμένο Αύγουστο για σκληρή απάντηση σε πιθανή επίθεση στο Γκουάμ, δεν φαίνεται να φόβισαν τον ηγέτη της δυναστείας των Κιμ, που συνέχισε την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

«Έχουμε ήδη προειδοποιήσει αρκετές φορές πως θα λάβουμε μέτρα για την προστασία μας, συμπεριλαμβανομένου (της εκτόξευσης) ομοβροντίας πυραύλων σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Γκουάμ», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, αξιωματούχος.

«Οι στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας», είπε ο Kim Kwang Hak, ερευνητής σε ινστιτούτο του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας στο KCNA. «…οι ΗΠΑ πρέπει να τιθασευτούν με φωτιά», δήλωσε ακόμη, συμπληρώνοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που κάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις στην Κορεατική Χερσόνησο επιτρέπει στην Πιονγιάνγκ να βάλει το «χέρι της ακόμη πιο κοντά στη σκανδάλη».

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, κάτι που έχει ενοχλήσει εντόνως τον Κιμ, ο οποίος, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον πως πρόκειται για καθαρά αμυντικές ασκήσεις, τις θεωρεί «πρόβα» για μελλοντική εισβολή στη Βόρεια Κορέα.

«Οι ΗΠΑ θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνες», αν υπάρξει «έκρηξη» στην περιοχή, υπερτόνισε το KCNA, απευθύνοντας για ακόμη μία φορά σειρά απειλών προς τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του.

Οι τελευταίες δηλώσεις από πλευράς Βόρειας Κορέας έρχονται να προστεθούν στις εβδομάδες έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Όμως, οι «πύρινες» υποσχέσεις της Πιονγιάνγκ για «σκληρά αντίμετρα» και οι νέες απειλές προς το Γκουάμ, αναμένεται να προκαλέσουν την οργή του Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες από: North Korea revives Guam threat ahead of US-South Korea drills, by Will Ripley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ