ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκκενώνεται από αμάχους και τζιχαντιστές η Ράκα

Συρία: Εκκενώνεται από αμάχους και τζιχαντιστές η Ράκα
REUTERS/Erik De Castro

Μια αυτοκινητοπομπή αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από τη Ράκα, μετά από μια συμφωνία εκκένωσης της πόλης αυτής όπου έχουν ταμπουρωθεί οι μαχητές του  Ισλαμικού Κράτους , ανακοίνωσε ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η συμφωνία αυτή έχει ως στόχο να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι απώλειες αμάχων και «προφανώς αποκλείονται οι ξένοι τρομοκράτες» (σ.σ. μέλη του ΙΚ), τονίζεται στην ανακοίνωση. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο τι θα γίνει με τους Σύρους μαχητές του ΙΚ.

Όσοι πολίτες φύγουν από τη Ράκα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα ταυτοποιηθούν και θα τους γίνει σωματικός έλεγχος. Ο διεθνής συνασπισμός ανέφερε νωρίτερα ότι περίπου 100 τζιχαντιστές παραδόθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, χωρίς να διευκρινίσει αν επρόκειτο για Σύρους ή υπηκόους άλλων χωρών.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός των Κούρδων και Αράβων μαχητών, μπήκαν στη Ράκα τον Ιούνιο, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού και έχουν καταφέρει να καταλάβουν σχεδόν το 90% της πόλης. Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τους θύλακες όπου είναι αποκλεισμένοι οι τζιχαντιστές και να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί στην πόλη λόγω των μαχών. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν μεταξύ του Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκα (μια τοπική διοίκηση που συνδέεται με τις SDF) και αρχηγών των τοπικών φυλών.

Μια στρατιωτική πηγή των SDF είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι λεωφορεία και φορτηγά περιμένουν έξω από τη Ράκα για να μεταφέρουν στο Ντέιρ Εζόρ όσους μαχητές έχουν καταθέσει τα όπλα. Το Ντέιρ Εζόρ είναι μια επαρχία της ανατολικής Συρίας που ελέγχεται ακόμη, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, από το Ισλαμικό Κράτος.

Και οι τζιχαντιστές περιλαμβάνονται στη συμφωνία εκκένωσης

Στη συμφωνία εκκένωσης συμπεριλαμβάνονται και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, τόσο οι Σύροι όσο και οι υπήκοοι άλλων χωρών, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ναι, οι ξένοι μαχητές περιλαμβάνονται στη συμφωνία», είπε ο Ομάρ Αλούς, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πολιτικού Συμβουλίου της πόλης. Το Συμβούλιο αυτό συγκροτήθηκε από τους Κούρδους και Άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που πολεμούν τους τζιχαντιστές στη Ράκα και είχε αναλάβει να διαπραγματευτεί με τους αρχηγούς των τοπικών φυλών για να διασφαλίσει την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ντόπιοι αρχηγοί των φυλών κάλεσαν τον συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ να «ρυθμίσει το θέμα» των Σύρων μαχητών που έχουν απομείνει στη Ράκα και «να διασφαλίσει την έξοδό τους σε περιοχές εκτός της πόλης». Στόχος τους, όπως δηλώνουν, είναι να αποφευχθεί μια αιματοχυσία.

Ο διεθνής συνασπισμός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι πρόκειται να αναχωρήσει μια αυτοκινητοπομπή από τη Ράκα, διαβεβαιώνοντας ότι οι ξένοι μαχητές εξαιρούνται από τη συμφωνία. Δεν διευκρίνισε αν οι Σύροι που μάχονται στο πλευρό του ΙΚ θα μπορέσουν να φύγουν μαζί με τους αμάχους.

«Η ανακοίνωση του συνασπισμού λέει κάτι, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική», υποστήριξε ο Αλούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι περίπου 500 τζιχαντιστές, Σύροι και ξένοι, έχουν απομείνει στη Ράκα. «Κρατούν 400 ομήρους, γυναίκες και παιδιά στο νοσοκομείο της πόλης» και θα τους χρησιμοποιήσουν για ασπίδες ώστε να φύγουν με ασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ