ΚΟΣΜΟΣ

Άρχισε η τελική επίθεση για την ανακατάληψη της Ράκας

Άρχισε η τελική επίθεση για την ανακατάληψη της Ράκας
REUTERS/Rodi Said

Υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακές στη Συρία εξαπέλυσαν την τελική, όπως τη χαρακτήρισαν, επίθεση εναντίον ενός θυλάκου του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα προκειμένου να εκκαθαρίσουν την πόλη από τους εναπομείναντες τζιχαντιστές.

«Η μάχη θα συνεχιστεί έως ότου όλη η πόλη εκκαθαριστεί από τους τρομοκράτες που αρνήθηκαν να παραδοθούν, περιλαμβανομένων και των ξένων μαχητών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Νωρίτερα οι SDF ανακοίνωσαν πως αυτοκινητοπομπή μαχητών του Ισλαμικού Κράτους απομακρύνθηκε από τη Ράκα στη διάρκεια της νύχτας, φέρνοντας τη μάχη για την κάποτε πρωτεύουσα των τζιχαντιστών κοντά στο τέλος της.

Υπήρχαν αντικρουόμενες πληροφορίες για το κατά πόσον στους απομακρυνθέντες από την πόλη περιλαμβάνονταν τόσο σύροι όσο και ξένοι μαχητές και δεν ήταν σαφές πόσοι τζιχαντιστές παρέμειναν για να κρατήσουν μια τελευταία βάση εκεί.

Η πτώση της Ράκας στα χέρια των SDF, μιας υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ συμμαχίας κούρδων και αράβων μαχητών, μοιάζει τώρα επικείμενη.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν ακόμη δύσκολες μάχες», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, εκπρόσωπος του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που υποστηρίζει τις SDF στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ.

Η Ράκα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη τη Συρίας που έπεσε στα χέρια του ΙΚ όταν ανακήρυξε το «χαλιφάτο» του και προέλαυνε στη Συρία και στο Ιράκ το 2014, και έγινε κέντρο επιχειρήσεων για επιθέσεις στο εξωτερικό και βάση για ορισμένες από τις πιο φρικτές θηριωδίες του.

Όμως το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε υποχώρηση τα τελευταία δύο χρόνια, χάνοντας μεγάλα τμήματα εδάφους και στις δύο χώρες και αναγκάστηκε να περιοριστεί σε μια βάση εξόρμησης που καθίσταται όλο και πιο αδύναμη κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη.

«Χθες βράδυ, οι τελευταίοι μαχητές (που είχαν συμφωνήσει να φύγουν) εγκατέλειψαν την πόλη», δήλωσε ο Μοστάφα Μπάλι, εκπρόσωπος των SDF. «Η μάχη εναντίον εκείνων που έμειναν συνεχίζεται» πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως μόνο σύροι μαχητές του ΙΚ έφυγαν με την αυτοκινητοπομπή. Όμως ο Ομάρ Αλούς, αξιωματούχος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκας που διόρισαν οι σύμμαχοι του SDF, δήλωσε πως ορισμένοι ξένοι μαχητές αναχώρησαν επίσης.

Κανείς από τους δύο δεν ανέφερε πόσοι μαχητές έχουν φύγει ή πόσοι παρέμειναν στο μικρό, γεμάτο κρατήρες από βόμβες, τμήμα της Ράκα που κατέχεται ακόμη από το ΙΚ.

Πριν από την αναχώρηση της αυτοκινητοπομπής ο συνασπισμός εκτιμούσε πως παρέμειναν 300-400 μαχητές. Η αυτοκινητοπομπή κατευθύνεται στην τελευταία περιοχή που κατέχεται από το ΙΚ στη νοτιοανατολική Συρία, δήλωσε χθες ο Αλούς.

Η απόφαση των SDF να επισπεύσουν το τέλος της μάχης επιτρέποντας στους μαχητές του ΙΚ να εγκαταλείψουν τη Ράκα έρχεται σε σύγκρουση με τις επιθυμίες του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού, που υποστηρίζει τους μαχητές αυτούς με αεροπορικές επιδρομές και ειδικές δυνάμεις.

Ο Ντίλον δήλωσε πως δεν ενεπλάκη στην εκκένωση της Ράκας αλλά πρόσθεσε: «Μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα πλήρως με τους εταίρους μας μερικές φορές. Αλλά πρέπει να σεβαστούμε τις λύσεις» που αποφασίζουν.

Ο Μπάλι χαρακτήρισε ανθρώπινες ασπίδες τους αμάχους που έφυγαν μαζί με τους μαχητές του ΙΚ στην αυτοκινητοπομπή. Είπε πως οι τζιχαντιστές αρνήθηκαν να τους απελευθερώσουν όταν έφυγαν από την πόλη, όπως είχε συμφωνηθεί, θέλοντας να τους πάρουν μαζί τους μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους ως εγγύηση για την ασφάλειά τους.

Χθες, ο Αλούς είχε πει πως περίπου 400 άμαχοι θα έφευγαν με την αυτοκινητοπομπή. Τέτοιες αποχωρήσεις μαχητών μαζί με ομάδες αμάχων γίνονται όλο και πιο συχνές στον εξαετή πόλεμο στη Συρία ως ένας τρόπος για τις δυνάμεις που πολιορκούν κατοικημένες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ να επιταχύνουν την πτώση τους.

Σε προηγούμενες εκκενώσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων από το ΙΚ, στους αμάχους που αναχωρούσαν περιλαμβάνονταν συνήθως μέλη των οικογενειών των μαχητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ