ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Αυστρία: Νίκη Κουρτς-Τρομάζει η άνοδος της ακροδεξιάς

Εκλογές Αυστρία: Νίκη Κουρτς-Τρομάζει η άνοδος της ακροδεξιάς
REUTERS/Leonhard Foeger

Το «παιδί-θαύμα» της αυστριακής πολιτικής σκηνής, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ετοιμάζεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας του ως καγκελάριος,  καθώς το Λαϊκό Κόμμα είναι ο μεγάλος νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αυστρία, με την ακροδεξιά να καταγράφει μεγάλη άνοδο στα ποσοστά της.

Σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας αμέσως μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και με βάση τις πρώτες καταμετρήσεις των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνει πλήρως τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων και κερδίζει την εκλογική μάχη.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις πως δεύτερο έρχεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που θεωρείται και ο πιθανότερος εταίρος στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που αναμένεται να πάρει εντολή να σχηματίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, τελικώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και το ακροδεξιό κόμμα την τρίτη.

2017 10 15T180017Z 940709057 RC15AFBB7270 RTRMADP 3 AUSTRIA ELECTION

(REUTERS/Dominic Ebenbichler)

Στην νέα εκτίμηση που είδε το φως της δημοσιότητας, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,9 %, πίσω από το πρώτο Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 31,6%, αλλά μπροστά από το Κόμμα των Ελευθέρων (26%).

Το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 7,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό διατηρεί ακριβώς το ποσοστό του από τις τελευταίες εκλογές, αλλά είναι πλέον δεύτερο σε δύναμη, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων αυξάνει τη δύναμή του κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σεμπάστιαν Κουρτς: Ο 31χρονος που φιλοδοξεί να ηγηθεί της Αυστρίας

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2% (+0,2 %), ενώ ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η "Λίστα Πιλτς" του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

2017 10 15T172256Z 1839620914 UP1EDAF1CA7T5 RTRMADP 3 AUSTRIA ELECTION

(REUTERS/Heinz-Peter Bader)

Στη βάση αυτής της εκτίμησης, οι Πράσινοι με ένα 3,9%, δεν εξασφαλίζουν το όριο του 4% για την είσοδο τους στη Βουλή, στην οποία μάλλον δεν θα εκπροσωπούνται πλέον, ωστόσο ανοικτή παραμένει η δυνατότητα να βελτιώσουν το αποτέλεσμά τους από την καταμέτρηση των πάνω από 700.000 επιστολικών ψηφοδελτίων των οποίων η καταμέτρηση αρχίζει αύριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα ανακοινωθεί και το οριστικό τελικό αποτέλεσμα.

Σε σχέση με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δυνατοί στη βάση της τελευταίας εκτίμησης εμφανίζονται ένας συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, που θεωρείται και ως πιθανότερη εκδοχή, ή ένας εκ νέου συνασπισμός ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες, του οποίου θα ηγείται, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια το Λαϊκό Κόμμα. Ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Ελευθέρων θεωρείται μάλλον απίθανος, λόγω της απόρριψής του από τον απερχόμενο καγκελάριο Κρίστιαν Κερν.

Δεν αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας ο Σ.Κουρτς

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας με άλλα κόμματα. Ακόμη, τόνισε πως είναι έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. «Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα», είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν.

Η γενική γραμματέας του κόμματος, Ελιζαμπέτ Κέστινγκερ, διευκρίνισε ότι «θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού για την επόμενη πενταετία με το κόμμα που θα μας επιτρέψει να επιφέρουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη χώρα».

Όπως και ο Κουρτς, έτσι και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων απέφυγαν να μιλήσουν για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τους που μπορεί να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες. «Είναι πάρα πολύ νωρίς», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων Χανς-Κρίστιαν Στράχε.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από την Πέμπτη.

2017 10 15T183635Z 1206382417 UP1EDAF1FOYUT RTRMADP 3 AUSTRIA ELECTION

Έτοιμος να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κουρτς ο πρόεδρος της Αυστρίας

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εξέφρασε την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των σημερινών πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς - εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα.

Το εάν θα υπάρξει ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, θα αποτελέσει, όπως είπε, θέμα των συζητήσεων του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση - που θα του υποβάλει την Τρίτη τυπικά την παραίτησή της - να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, «αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο».

Ο πρώην καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος διετέλεσε επί ένδεκα χρόνια στο παρελθόν αρχηγός των Αυστριακών Πράσινων, από τους οποίους υποστηρίχθηκε πέρυσι η υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα στην Αυστρία, εξέφρασε τη λύπη του για το άσχημο αποτέλεσμα του κόμματος αυτού, το οποίο, στη βάση του προσωρινού αποτελέσματος δεν εξασφαλίζει την είσοδό του στη νέα Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ