ΚΟΣΜΟΣ

Olaudah Equiano: Στον αγωνιστή κατά της δουλείας αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle

Olaudah Equiano: Στον αγωνιστή κατά της δουλείας αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle

H Google τιμά τον Olaudah Equiano με το σημερινό Doodle της.

Γεννήθηκε το 1745 και καθ’ όλη του την ζωή ήταν γνωστός ως Gustavus Vassa. Ήταν ένας εξέχων Αφρικανός, ελευθερωμένος σκλάβος, ο οποίος διέμενε στην Βρετανία και στήριξε το κίνημα που είχε δημιουργηθεί στο νησί για να μπει ένα τέλος στην δουλεία.

Ήταν μέλος της οργάνωσης Sons of Africa, ομάδα αποτελούμενη από διακεκριμένους Αφρικανούς που ζούσαν στη Βρετανία, και είχε ενεργό δράση στο κίνημα κατά της σκλαβιάς το 1780.

Δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του υπό τον τίτλο «The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano» το 1789, στην οποία περιέγραφε λεπτομερώς την φρίκη της σκλαβιάς.

Η αυτοβιογραφία του βοήθησε στη «γέννηση» του βρετανικού νόμου για το δουλεμπόριο του 1807, που έβαλε τέλος στην σκλαβιά Αφρικανών.

Την περίοδο της ελευθερίας του ο Olaudah Equiano βίωνε μία αγχωτική ζωή. Τον ταλαιπωρούσαν αυτοκτονικές σκέψεις, όμως βρήκε την ηρεμία μέσα από την προτεσταντική εκκλησία.

Ήταν παντρεμένος με την Susannah Cullen και είχε δύο κόρες. Πέθανε το 1797 στο Λονδίνο, όμως η φήμη του παραμένει ζωντανή μέσα από τα κείμενά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ