ΚΟΣΜΟΣ

Σε «εποικοδομητικές» συναντήσεις στις Βρυξέλλες ελπίζει η Τερέζα Μέι

Σε «εποικοδομητικές» συναντήσεις στις Βρυξέλλες ελπίζει η Τερέζα Μέι
REUTERS/Daniel Leal-Olivas

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένει μία «εποικοδομητική» συνάντηση με ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους την Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξασφαλίσει μία ήπια αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και θα έχει επίσης συνομιλία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η συνάντηση της Δευτέρας διεξάγεται σε συνέχεια της απόπειρας της βρετανίδας πρωθυπουργού να δώσει μία ώθηση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit τον περασμένο μήνα, όταν κατά την ομιλία της στη Φλωρεντία υποσχέθηκε ότι η χώρα της θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι επαφές της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλες αποτελούν συνέχεια αυτής της ομιλίας και της θετικής ανταπόκρισης που είχε με «εποικοδομητικό τρόπο».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να παρουσιάσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το τι η Βρετανία σκέφτεται να προσφέρει στο πλαίσιο μίας οικονομικής διευθέτησης», ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η πρωθυπουργός παρουσίασε τη θέση μας σε σχέση με την οικονομική διευθέτηση στην ομιλία της Φλωρεντίας, και κάπου εκεί βρισκόμαστε».

Το άτυπο δείπνο εργασίας ΄της κ. Μέι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έρχεται μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν την περασμένη εβδομάδα οι συνομιλίες για το Brexit.

«Πρόκειται για ένα άτυπο δείπνο κατά το οποίο η πρωθυπουργός Μέι και ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συζητήσουν ευρύτερα ευρωπαϊκά και γεωπολιτικά θέματα», δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι δύο πλευρές ζήτησαν τη συμμετοχή και των επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ωστόσο, όπως είπε, το μενού των συζητήσεων θα είναι «πιο ευρύ» και θα αφορά μεταξύ άλλων την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και την ατζέντα των G7 και G20.

Eρωτηθείς σχετικά με το γιατί δεν ανακοίνωσε η Επιτροπή την εν λόγω συνάντηση, παρ' όλο που είχε προγραμματιστεί από καιρό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ανακοινώθηκε ταυτόχρονα από τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, μόλις επιβεβαιώθηκε η ακριβής ημερομηνία.

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει ομόφωνη εντολή από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να διαπραγματευτεί το Brexit και δε θα προβεί σε «εικασίες» για το ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ