ΚΟΣΜΟΣ

Η Καταλονία δεν θα δώσει απάντηση στο τελεσίγραφο του Ραχόι την Πέμπτη

Η Καταλονία δεν θα δώσει απάντηση στο τελεσίγραφο του Ραχόι την Πέμπτη
REUTERS/Ivan Alvarado

Η Καταλονία δεν θα απαντήσει την Πέμπτη, στο τελεσίγραφο της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας για το κατά πόσο κήρυξε την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής ή όχι. Αυτό αναφέρει το κανάλι TV3 επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν έκανε μια συμβολική κήρυξη ανεξαρτησίας το βράδυ της Τρίτης, μόνο για να την αναστείλει μερικά δευτερόλεπτα αργότερα και κάλεσε για διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη για το μέλλον της περιφέρειας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι του έχει δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του – και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, αν επιμείνει στην απόσχιση, απειλώντας ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας, αν επιλέξει την ανεξαρτησία.

Η Μαδρίτη έχει ξεκαθαρίσει πως αν δεν λάβει σαφή απάντηση από την άλλη πλευρά θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την αναστολή εξουσιών της αυτόνομης περιφέρειας, ένα μέτρο που είναι Συνταγματικό και μπορεί να εφαρμοστεί όταν κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία, όμως δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ