ΚΟΣΜΟΣ

Φυλάκιση του διοικητή της καταλανικής αστυνομίας ζητά ο εισαγγελέας

Φυλάκιση του διοικητή της καταλανικής αστυνομίας ζητά ο εισαγγελέας
REUTERS/ JUAN MEDINA

Τη φυλάκιση χωρίς εγγύηση του διοικητή της καταλανικής αστυνομίας Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, ζήτησε τη Δευτέρα  ο εισαγγελέας της Ισπανίας.

Ο Τραπέρο διώκεται με την κατηγορία της «ανταρσίας», σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη, αλλά και για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου, το οποίο κρίθηκε παράνομο.

Η δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου Κάρμεν Λαμέλα, πρόκειται να αποφασίσει εάν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα του εισαγγελέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais.

Συνολικά έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, της Τερέσα Λαπλάνα, μιας άλλης αξιωματούχου της καταλανικής αστυνομίας, του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κούσαρτ, προέδρων των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium.

Η δικαστής αποφάσισε ήδη σήμερα την απελευθέρωση της Τερέσα Λαπλάνα, με περιοριστικούς όρους. Η εισαγγελία είχε ζητήσει τη φυλάκισή της με εγγύηση 40.000 ευρώ. Ωστόσο, η δικαστής αποφάσισε να μειώσει την ποινή, επιβάλλοντας στη Λαπλάνα απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα, την παράδοση του διαβατηρίου της, αλλά και την υποχρέωση να εμφανίζεται τακτικά στο πλησιέστερο δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ