ΚΟΣΜΟΣ

Σε εμπρηστές αποδίδει ο Ραχόι τις πυρκαγιές στη Γαλικία

Σε εμπρηστές αποδίδει ο Ραχόι τις πυρκαγιές στη Γαλικία
REUTERS/ RAFAEL MARCHANTE

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κατηγόρησε σήμερα τους "εμπρηστές" για τις περισσότερες από τις δεκάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Γαλικία και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

"Αυτό που ζούμε εδώ είναι κάτι που δεν γίνεται κατά τύχη, κάποιος το προκάλεσε" είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Πάθος δε Μπόρμπεν της Γαλικίας, της περιφέρειας από την οποία κατάγεται και ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών θυμάτων. Κάνοντας λόγο για "αμέτρητρες πυρκαγιές στη Γαλικία μέσα στις τελευταίες 48 ώρες", διαβεβαίωσε ότι τα ξημερώματα της Κυριακής ξέσπασαν ταυτόχρονα πέντε εστίες κοντά στο χωριός Πάθος δε Μπόρμπεν. Την Κυριακή καταγράφηκαν 125 πυρκαγιές στη Γαλικία ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν μόλις 50, τον περασμένο Αύγουστο, σε μια περίοδο μάλιστα που η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλότερη, επισήμανε.

Από τις πυρκαγιές στην Ιβηρική έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 32 άνθρωποι στη γειτονική Πορτογαλία και ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Στη Γαλικία σκοτώθηκαν την Κυριακή δύο γυναίκες, όταν οι φλόγες περικύκλωσαν το όχημα στο οποίο επέβαιναν κοντά στο Νιγκράν, ενώ ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του κοντά στο σπίτι του, στο Καραμπαγιέδα δε Άβια. Στο νοσοκομείο Πόβισα του Βίγκο μεταφέρθηκαν 19 τραυματίες.

Εκατοντάδες πυροσβέστες, με την υποστήριξη αεροσκαφών και ελικοπτέρων, δίνουν μάχη για να κατασβήσουν τις 19 πυρκαγιές που καίνε ακόμη στη Γαλικία. Ο πρόεδρος της περιφέρειας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχού, που είναι μέλος του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι, έκανε λόγο για "τρομοκρατία των εμπρησμών". "Η Γαλικία δεν αναφλέγεται από μόνη της, την καίνε", είπε. Χαρακτήρισε μάλιστα σοβαρή την κατάσταση, μολονότι η βροχή που πέφτει βοηθά τους πυροσβέστες στο έργο τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ