ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ποινές φυλάκισης σε δύο Καταλανούς αυτονομιστές με την κατηγορία της εξέγερσης

Ισπανία: Ποινές φυλάκισης σε δύο Καταλανούς αυτονομιστές με την κατηγορία της εξέγερσης
REUTERS

Τη φυλάκιση δύο Καταλανών ηγετών με την κατηγορία της εξέγερσης σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη, αλλά και για τις προσπάθειές τους να διοργανώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου, το οποίο κρίθηκε παράνομο, αποφάσισε η δικαστής Καρμεν Λαμέλα.

Πρόκειται για τους Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κούσαρτ, προέδρους των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium Cultural.

Συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου, με παρότρυνση των ANC και Omnium περίπου 40.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στη Βαρκελώνη και είχαν αποκλείσει για ώρες μέλη της εθνοφυλακής μέσα σε αυτό.

Παράλληλα, είχαν προκαλέσει ζημιές στα οχήματα τους, ένα αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Καταλανού ηγέτη Καρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter, τόνισε ότι η εν λόγω εξέλιξη είναι «πολύ κακά νέα». «Στοχεύουν στην φυλάκιση των ιδεών, αλλά κάνουν την ανάγκη μας για ελευθερία ακόμα πιο δυνατή», σημείωσε.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Oriol Junqueras απάντησε και εκείνος μέσω twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης: «Ζητάμε να καθίσουμε και να μιλήσουμε και το PP, μέσω του εισαγγελέα, απαντά με άνευ όρων φυλάκιση».

Η Omnium, από την πλευρά της έκανε την εξής ανάρτηση: «Η απώλεια της ελευθερίας για τους προέδρους των Omnium και ANC είναι απαράδεκτη σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η κινητοποίηση συνεχίζεται, δεν μπορούν να φυλακίσουν έναν ολόκληρο λαό».

Η ANC δημοσίευσε ένα προ-ηχογραφημένο μήνυμα του Σάντσεζ, στο οποίο ανέφερε ότι η φυλάκισή του δεν ανταποκρινόταν σε «καμία αρχή δικαιοσύνης» και ότι το δικαστήριο επιδίωξε να «μας φοβίσει, να μας τιμωρήσει επειδή υπερασπιστήκαμε την ελευθερία».

Ελεύθερος ο αρχηγός της αστυνομίας

Για το ίδιο αδίκημα δικαζόταν και ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, για τον οποίο η ίδια δικαστής αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το δικαστήριο απαγόρευσε στον αξιωματικό, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, να φύγει από τη χώρα και του επέβαλε να παρουσιάζεται κάθε 15 μέρες ενώπιον δικαστή, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια δικαστική πηγή.

Νωρίτερα η εισαγγελία είχε ζητήσει τη φυλάκιση χωρίς εγγύηση του διοικητή της καταλανικής αστυνομίας Χοσέπ Λουίς Τραπέρο.

Η δικαστής αποφάσισε επίσης την απελευθέρωση της Τερέσα Λαπλάνα, με περιοριστικούς όρους. Η εισαγγελία είχε ζητήσει τη φυλάκισή της με εγγύηση 40.000 ευρώ. Ωστόσο, η δικαστής αποφάσισε να μειώσει την ποινή, επιβάλλοντας στη Λαπλάνα απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα, την παράδοση του διαβατηρίου της, αλλά και την υποχρέωση να εμφανίζεται τακτικά στο πλησιέστερο δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ