ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Ο Τραμπ σε συνομιλίες με τον Τσίπρα, ο οποίος κάποτε έλεγε πως ήταν «κακός»

CNNi: Ο Τραμπ σε συνομιλίες με τον Τσίπρα, ο οποίος κάποτε έλεγε πως ήταν «κακός»
Twitter/@PrimeministerGR

Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντηθεί την Τρίτη με τον αριστερό Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα αντιμετωπίσει έναν άνθρωπο, ο οποίος τον περασμένο χρόνο είχε προειδοποιήσει τους πολίτες ότι ο Τραμπ ήταν εκπρόσωπος «κακών» ιδεών και δεν είχε θέση στη διπλωματία της Δύσης, μεταδίδει ο δημοσιογράφος του CNNi Kevin Liptack.

Τώρα που ο Τραμπ είναι πρόεδρος, ο Τσίπρας βρίσκεται ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι ελπίζουν να επισκιάσουν τις επικρίσεις τους απέναντι στον πλανητάρχη κατά τη διάρκεια των εκλογών, καθότι είναι γνωστό ότι ο Τραμπ είναι μνησίκακος και θυμάται και το παραμικρό, συνεχίζει ο δημοσιογράφος.

Στον Τσίπρα, ο Τραμπ βρίσκει έναν σοσιαλιστή ηγέτη, του οποίου η χώρα έχει στηριχτεί στη διεθνή οικονομική στήριξη εδώ και χρόνια, αντιμέτωπη με μια ασφυκτική κρίση χρέους –ένα σενάριο που δεν συνάδει με τις απόψεις του Τραμπ ότι οι χώρες πρέπει να φέρουν την ευθύνη για τις δικές τους υποθέσεις.

Αλλά με τις ΗΠΑ να εμπλέκονται σε μια όλο και πιο πικρή διαμάχη με την Τουρκία, ο Τραμπ βρίσκει έναν πρόθυμο συνεργάτη ασφαλείας στην Αθήνα σε μια στιγμή βαθιάς αστάθειας στην περιοχή. Και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που είναι συνεπές στο όριο των αμυντικών δαπανών της συμμαχίας - ένα ζήτημα που ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει έντονα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πριν από την επίσκεψη ότι ο Τραμπ και ο Τσίπρας θα συζητήσουν θέματα άμυνας και οικονομίας, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια και τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων.

Μετά τη συνάντησή τους θα δεχθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, όπου θα μπορούσαν να ανακύψουν τα προηγούμενα σχόλια του Τσίπρα για το σημερινό πρόεδρο. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας τον Μάρτιο του 2016, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει τη δυσπιστία ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αναδειχθεί ακόμη και ως ο κομιστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

«Πείτε μου ποιος από σας θα πίστευε πριν από λίγους μήνες ότι στις ΗΠΑ σήμερα, ο πρωταθλητής για λογαριασμό των Ρεπουμπλικάνων για το διορισμό του υποψήφιου Προέδρου θα είναι ο κ. Τραμπ;» ρώτησε ο Τσίπρας. «Και, φυσικά, αυτό που χαρακτηρίζει αυτή την υποψηφιότητα, οι ιδέες που αντιπροσωπεύει, η απόκριση που έχει και η απειλή του να γίνει πρόεδρος - ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό», είχε πει τότε.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, στο τελευταίο του ταξίδι τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τσίπρας εμφανίστηκε ελαφρώς πιο φιλικά προσκείμενος προς τον Τραμπ.

«Για να είμαι ειλικρινή, γνωρίζω ελάχιστα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Γνωρίζω τον επιθετικό τρόπο και τον τρόπο με τον οποίο υπερασπιζόταν κάποιες ασυνήθιστες απόψεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε αρκετές ημέρες μετά τη νίκη του Τραμπ.

Ο Τσίπρας εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 2015 σε ένα κύμα δυσαρέσκειας κατά της λιτότητας μετά από χρόνια σκληρών μεταρρυθμίσεων που επέβαλαν οι τραπεζίτες της Ελλάδας στην Ευρώπη. Στα 40 του χρόνια, ανέλαβε καθήκοντα ως ένας από τους νεότερους ηγέτες του κόσμου και - ως πρώην κομμουνιστής - ένας από τους πιο αριστερούς.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει σταθεροποιηθεί κάπως και οι βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν περιοδικά κατά τη διάρκεια των μακρών περιόδων αναγκαστικής λιτότητας, υποχώρησαν.

Η επιστροφή στη σχετική χρηματοπιστωτική σταθερότητα συνέπεσε με την αυξανόμενη αστάθεια στην Τουρκία, τον γείτονα της Ελλάδας, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πάρει αμφιλεγόμενα μέτρα για την εδραίωση της εξουσίας, ενώ διευρύνει τις διενέξεις με την Ουάσιγκτον. Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη Αμερικανός υπάλληλος του προξενικού γραφείου των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να παγώσουν τις υπηρεσίες θεωρήσεων βίζας.

Ο Τσίπρας βλέπει τη διπλωματική κρίση ως ένα άνοιγμα για να εντείνει περαιτέρω τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, ακόμη και αν ο εταίρος του είναι πολιτικά αντίθετος.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Τσίπρας είχε επίσης ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να συζητήσει τη μακρόχρονη συμμετοχή του οργανισμού στα οικονομικά της Ελλάδας. Ο Τσίπρας είναι επίσης έτοιμος να εξετάσει τη στάση του Τραμπ πάνω στο θέμα, το οποίο έχει ταλανίζει τη χώρα εδώ και χρόνια.

Trump set for talks with Greek PM who once warned of his 'evil'

By Kevin Liptak, CNN White House Producer

ΔΗΜΟΦΙΛΗ