ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τα ακανθώδη θέματα για την κυβέρνηση συνασπισμού

Γερμανία: Τα ακανθώδη θέματα για την κυβέρνηση συνασπισμού
REUTERS/Hannibal Hanschke

Από την μετανάστευση μέχρι το περιβάλλον και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τη Ρωσία, τα ακανθώδη θέματα ανάμεσα στους εν δυνάμει εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία δεν λείπουν από τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Μετανάστευση

Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ τάσσονται υπέρ μίας περισσότερο περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής. Έπειτα από μακρά διαμάχη, οι Χριστιανοδημοκράτες της CDU και οι Χριστιανοκοινωνιστές της CSU συμφώνησαν τελικά για τον υπό όρους περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο στους 200.000 ετησίως. Όμως οι Πράσινοι και το FDP είναι επιφυλακτικοί ως προς τον στόχο αυτόν.

Το θέμα της επανένωσης των οικογενειών θα απασχολήσει ιδιαίτερα τις διαπραγματεύσεις. Οι συντηρητικοί δεν θέλουν παρά την μερική εφαρμογή της επανένωσης των οικογενειών, ενώ οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ για λόγους κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Οι φιλελεύθεροι επιδιώκουν τον περιορισμό των δικαιωμάτων διαμονής των προσφύγων που έχουν φύγει από εμπόλεμες χώρες.Άλλη πηγή διαφωνιών θα είναι το θέμα των μαροκινών, αλγερινών και τυνήσιων αιτούντων άσυλο. Οι Πράσινοι είναι αντίθετοι με τον χαρακτηρισμό «ασφαλείς χώρες» για τα κράτη του Μάγκρεμπ, όπως είναι η πρόθεση των συντηρητικών.

Περιβάλλον

Η περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική αποτελεί σημαντικό διακύβευμα για τους Πράσινους, οι οποίοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πρόοδο πάση θυσία. Ζητούν το άμεσο κλείσιμο των 20 πιο ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και την πλήρη κατάργησή τους μέχρι το 2030.

Οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι θεωρούν αδύνατη την πλήρη κατάργηση της παραγωγής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα και προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που ένα τέτοιο μέτρο θα είχε για τις επιχειρήσεις του τομέα.

Το μέλλον του ντίζελ σε μία χώρα που συγκλονίζεται από ένα τεράστιο σκάνδαλο παραποίησης κινητήρων της αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι επίσης ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων, την ώρα που το FDP έχει προειδοποιήσει ότι ένα «κυνήγι μαγισσών» κατά του ντίζελ πρέπει να αποφευχθεί.

Η Άγκελα Μέρκελ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων κατά των αυτοκινητοβιομηχανιών, που αποτελούν τους πυλώνες της γερμανικής οικονομίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Όλοι συμφωνούν για την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διαφωνούν για τα μέσα και υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις ως προς τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Εάν οι Πράσινοι έχουν ευνοϊκή στάση απέναντι στις γαλλικές προτάσεις, το FDP διατυπώνει έντονη κριτική, όπως και ένα μέρος της CDU και της CSU.

Η καγκελάριος Μέρκελ έχει μιλήσει για κόκκινες γραμμές ως προς την αμοιβαιοποίηση των χρεών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας προτείνει κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, πράγμα που απορρίπτουν οι συντηρητικοί και το FDP φοβούμενοι κυρίως την αμοιβαιοποίηση των χρεών.

Ρωσία

Οι φιλελεύθεροι του FDP όπως και οι συντηρητικοί της CSU επιδιώκουν την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θέση για την οποία κατηγορούνται ως φίλα προσκείμενοι στο Κρεμλίνο.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP διακήρυσσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας θα πρέπει να θεωρηθεί «διαρκής προσωρινότητα».

Η Άγκελα Μέρκελ και οι Πράσινοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την άμβλυνση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ