ΚΟΣΜΟΣ

Μια δυνατή φιλία: Ετοιμοθάνατος χιμπατζής αποχαιρετά έναν καλό της φίλο (vid)

Μια δυνατή φιλία: Ετοιμοθάνατος χιμπατζής αποχαιρετά έναν καλό της φίλο (vid)
Youtube/Jan A R A M van Hooff

Η φιλία δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ των ανθρώπων, αναπτύσσεται και ανάμεσα στους ανθρώπους με τα ζώα. Μια τέτοια δυνατή φιλία συνέδεε και τη Mama, έναν θηλυκό χιμπατζή, με τον καθηγητή Γιαν Βαν Χουφ.

Τον Απρίλιο του 2016 η Mama, πρώην ματριάρχης της κοινότητας των χιμπατζήδων στον ζωολογικό κήπο Royal Burgers στην Ολλανδία, ήταν 59 ετών και έπασχε από μια ανίατη ασθένεια.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο που είδε για πρώτη φορά φέτος το φως της δημοσιότητας, την δείχνει να κείτεται κουλουριασμένη μέσα στο κλουβί της, αρνούμενη να δεχτεί νερό ή τροφή. Όντας ετοιμοθάνατη και φανερά εξαντλημένη, φαίνεται πως δεν έχει κουράγιο να σηκώσει ούτε το κεφάλι της.

Μέχρι που βλέπει μια γνώριμη φυσιογνωμία, έναν παλιό της φίλο: τον καθηγητή Γιαν Βαν Χουφ. Μόλις τον αναγνωρίζει, σκάει αμέσως ένα πλατύ χαμόγελο και βγάζει μια κραυγή χαράς.

Απλώνει το χέρι της, του χαϊδεύει τα μαλλιά σαν στοργική μητέρα, δέχεται τα χάδια του, τον αγκαλιάζει, ενώ η επικοινωνία τους είναι απίστευτη, αφού εκείνος της μιλάει και εκείνη ανταποκρίνεται.

Ο καθηγητής Γιαν Βαν Χουφ είχε πρωτοδημιουργήσει την «κοινότητα» χιμπατζήδων στον συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο το 1972 και είχε περάσει αμέτρητες ώρες φροντίζοντας τη Mama.

Έτσι δεν θα μπορούσε να μην την αποχαιρετίσει. Η Mama πέθανε μια εβδομάδα αργότερα.

Το συγκινητικό στιγμιότυπο κατέγραψε το προσωπικό του ζωολογικού κήπου, αλλά μόλις σήμερα κυκλοφόρησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ