ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα: Διαδήλωση και μικροεπεισόδια στην ομιλία οπαδού της «λευκής φυλής» (pics)

Φλόριντα: Διαδήλωση και μικροεπεισόδια στην ομιλία οπαδού της «λευκής φυλής» (pics)
REUTERS/Shannon Stapleton

Εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «να πάτε σπίτια σας ναζί», συγκεντρώθηκαν έξω από κτίριο του Πανεπιστημίου της Φλόριντας όπου ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, διαβόητος οπαδός της ανωτερότητας της λευκής φυλής, εκφώνησε ομιλία. Την ίδια ώρα, η αστυνομία είχε στήσει φράκτες για να χωρίσει τους υποστηρικτές του και τους διαδηλωτές κι ανέπτυξε εκατοντάδες άνδρες για να εμποδίσουν το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.

Γύρω από την πανεπιστημιούπολη, στο Γκέινσβιλ, μια πόλη 130.000 κατοίκων, οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα κι εκατοντάδες αστυνομικοί κατέκλυσαν την περιοχή, όπως μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία.

Η ομιλία του Σπένσερ στο πανεπιστήμιο, η αναγγελία της οποίας εξώθησε τον κυβερνήτη της Πολιτείας Ρικ Σκοτ να κηρύξει την κομητεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σημειώθηκε περίπου δύο μήνες μετά τη συγκέντρωση νεοναζί και οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας, τις οποίες ακολούθησαν επεισόδια στα οποία βρήκε τον θάνατο μια 32χρονη αντιφασίστρια που συμμετείχε σε αντιδιαδήλωση.

2017 10 19T185419Z 1417517995 RC1A68470B40 RTRMADP 3 USA PROTESTS

REUTERS/Shannon Stapleton

Λευκοί ρατσιστές προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να οργανώσουν εκδηλώσεις με κεντρικό ομιλητή τον Σπένσερ, σε διάφορα δημόσια πανεπιστήμια, με το επιχείρημα ότι το Σύνταγμα τού εγγυάται την ελευθερία του λόγου, αναφέρει το Αθηναίκό πρακτορείο. Αρκετά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αναγκαστεί να επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων αυτών, παρότι τονίζουν ότι στη διάρκειά τους εκφέρεται ρητορική μίσους, ενώ τα ίδια προσλαμβάνουν εταιρείες ασφάλειας και οι κατά τόπους αρχές κινητοποιούνται για την αποτροπή ταραχών.

2017 10 19T180736Z 234734204 RC18D09FA990 RTRMADP 3 USA PROTESTS

REUTERS/Shannon Stapleton

Την Πέμπτη εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν θέλουμε το ναζιστικό σου μίσος» συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο του πανεπιστημίου, όπου μίλησε ο Σπένσερ.

Παρότι η κινητοποίηση ήταν ειρηνική, αναφέρθηκαν μικροεπεισόδια με πέντε τραυματισμούς, ανέφερε το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας σε ανακοίνωσή του.

2017 10 19T194850Z 1276180704 RC129B7C4ED0 RTRMADP 3 USA PROTESTS

REUTERS/Shannon Stapleton

Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν, εκ των οποίων ο ένας είχε προσληφθεί για την προστασία εργαζόμενων σε ΜΜΕ. Τέθηκε υπό κράτηση επειδή οπλοφορούσε μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Ένας άνδρας που φορούσε μπλούζα με τη σβάστικα περικυκλώθηκε από διαδηλωτές κι όταν βγήκε από τον κλοιό είχε ματωμένα χείλη.

Μέσα στο κτίριο όπου μίλαγε, ο Σπένσερ και διαδηλωτές αντάλλαξαν ύβρεις και ο ίδιος κατήγγειλε ότι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να μιλήσει. «Δεν πρόκειται να πάω σπίτι μου», δήλωσε ο Σπένσερ, επικεφαλής του National Policy Institute, ενός σοβινιστικού ινστιτούτου μελετών. «Είμαστε δυνατότεροι από σας και το ξέρετε!», συνέχισε. Δεν φάνηκε πάντως να έχει πολλούς υποστηρικτές στο κοινό: περίπου 15 λευκοί άνδρες με παντελόνια κάργκο και λευκά μπλουζάκια ύψωσαν τα χέρια όταν ρώτησε ποιοι ανήκουν στην alt-right, την περιλάλητη «εναλλακτική δεξιά» των ΗΠΑ.

2017 10 19T210607Z 970928604 RC16FCE51A60 RTRMADP 3 USA PROTESTS

REUTERS/Shannon Stapleton

Ο Σπένσερ έφυγε από την πανεπιστημιούπολη σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο και τις αρχές.

Επιπλέον, το πανεπιστήμιο ξεκαθάρισε ότι παρότι δεν προσκάλεσε τον Σπένσερ και ήταν διά νόμου υποχρεωμένο να επιτρέψει την εκδήλωση. Πρόσθεσε ότι θα δαπανούσε πάνω από 500.000 δολάρια για τα μέτρα ασφαλείας. Το National Policy Institute κατέβαλε 10.000 δολάρια για την ενοικίαση του χώρου και για την ασφάλεια μέσα σε αυτόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ