ΚΟΣΜΟΣ

Μαδρίτη: Ο καταλανικός λαός να αγνοήσει τις οδηγίες της περιφερειακής κυβέρνησης

Μαδρίτη: Ο καταλανικός λαός να αγνοήσει τις οδηγίες της περιφερειακής κυβέρνησης
REUTERS/Ivan Alvarado

Τις εξελίξεις στην Καταλονία, σχολίασε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Νταστίς, εκφράζοντας σήμερα την ελπίδα ότι ο καταλανικός λαός θα αγνοήσει τις όποιες οδηγίες λάβει από την περιφερειακή κυβέρνηση αν η Μαδρίτη προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της περιοχής.

"Το μόνο που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα διστακτικά είναι να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και το σύνταγμα, αλλά και τους καταλανικούς θεσμούς και να προχωρήσουμε από εκεί.

Θα επιβάλλουμε τις αρχές που θα αναλάβουν την διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της Καταλονίας σύμφωνα με τους καταλανικούς νόμους και κανόνες...

Ελπίζω ο καθένας να παραβλέψει τις όποιες οδηγίες σχεδιάζουν να δώσουν γιατί δεν θα έχουν την νόμιμη εξουσία να το πράξουν", δήλωσε ο υπουργός στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

Υπενθυμίζεται ότι βαθαίνει η κρίση στην Ισπανία, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος και να οδηγήσει την Καταλονία σε πρόωρες εκλογές.

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο και ότι η Καταλονία δεν θα δεχθεί το "παράνομο" σχέδιο της Μαδρίτης.

Για «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας» έκανε λόγο η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ