ΚΟΣΜΟΣ

Μάλτα: Επιμνημόσυνη δέηση για τη δημοσιογράφο Καρουάνα Γκαλιζία

Μάλτα: Επιμνημόσυνη δέηση για τη δημοσιογράφο Καρουάνα Γκαλιζία
REUTERS/DARRIN ZAMMIT LUPI

Πολιτικοί και εκπρόσωποι των αρχών της Μάλτας απέτισαν τη Δευτέρα φόρο τιμής στη δημοσιογράφο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία που σκοτώθηκε ακριβώς πριν από μία εβδομάδα, από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Στην επιμνημόσυνή δέηση, που τελέστηκε σε μια εκκλησία κοντά στο σημείο της δολοφονίας της, δεν συμμετείχε η οικογένεια της δημοσιογράφου που κατηγορεί τις αρχές για συνέργεια στο έγκλημα.

"Εκείνοι που σκότωσαν την Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία ήθελαν να μας φοβίσουν και να μας τρομοκρατήσουν" δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Μάλτας, Τσαρλς Σικλούνα ενώπιον πολλών πρώην προέδρων, πρωθυπουργών και βουλευτών. Κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος, απλοί άνθρωποι είχαν τοποθετήσει μια μαλτέζικη σημαία ενώ άλλοι άφηναν λουλούδια και χειρόγραφα μηνύματα.

"Το στιλό σου είναι πιο ισχυρό από τα εκρηκτικά. Αυτά που έγραψες και αποκάλυψες δεν μπορεί να τα διαγράψει μια έκρηξη", έγραφε ένα από αυτά.

Η 53χρονη Καρουάνα Γκαλιζία, την οποία πολλοί αποκαλούσαν "WikiLeaks αφ' εαυτής", είχε αποκαλύψει σκάνδαλα που άγγιζαν το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ αλλά και τον επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης. Την Κυριακή, χιλιάδες Μαλτέζοι διαδήλωσαν εκφράζοντας τη δέσμευσή τους να παραμείνουν ενωμένοι.

Επάγγελμα Δημοσιογράφος: Όταν το ρεπορτάζ κοστίζει ζωές

Ωστόσο, η απουσία των συγγενών της δημοσιογράφου έγινε αισθητή στην τελετή. Με μηνύματα που ανάρτησαν στο Facebook, οι τρεις γιοι της κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι περιβάλλεται από απατεώνες και ότι έχει καλλιεργήσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας που μετέτρεψε τη Μάλτα σε "νησί της μαφίας".

Οι οργανωτές της διαδήλωσης της Κυριακής κάλεσαν εξάλλου τους Μαλτέζους να στείλουν όλοι τους ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Μουσκάτ, ακριβώς στις 15.00 (σ.σ. την ώρα της δολοφονίας) για να ζητήσουν την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας και του υπουργού Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ