ΚΟΣΜΟΣ

Τζεντιλόνι: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές αλλά...

Τζεντιλόνι: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές αλλά...
REUTERS/Remo Casilli

Η κυβέρνηση της Ιταλίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Λομβαρδία και το Βένετο μετά το συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα αυτονομίας που διενεργήθηκε στις δύο ιταλικές περιφέρειες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε αντίθεση με τις άγριες κόντρες που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Καταλονίας και της Μαδρίτης, με αφορμή το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της αυτόνομης ισπανικής περιφέρειας, οι Ιταλοί υιοθετούν μία πιο ήπια προσέγγιση, επιλέγοντας τον διάλογο και όχι δραματικές διαμάχες.

Ο Τζεντιλόνι δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως γίνεται λόγος για συνομιλίες που θα βελτιώσουν την λειτουργία της χώρας. «Δεν αμφισβητούμε την Ιταλία και την ενότητά της», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε διυλιστήριο πετρελαίου στη Βενετία, πρωτεύουσα της βορειοανατολικής περιφέρειας του Βένετο.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει τα πλεονεκτήματα… θα είναι μία περίπλοκη συζήτηση που δεν μπορεί να διεξαχθεί εντός πέντε λεπτών», συμπλήρωσε.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις της Ιταλίας έχουν το δικαίωμα, βάσει νόμου, να ζητήσουν αλλαγές σε 23 τομείς, όπως το περιβάλλον, οι υποδομές, η υγεία και η εκπαίδευση. Οι πλέον δύσκολες διαπραγματεύσεις θα έχουν να κάνουν με μειώσεις φόρων, με το Βένετο να απαιτεί το 90% των φόρων που εισπράττει από τους πολίτες του να ξοδεύονται για τις ανάγκες της περιοχής του και μόνο.

Μεταξύ των 20 περιφερειών που μετρά η Ιταλία, η Λομβαρδία και το Βένετο έχουν στα χέρια τους το ένα τρίτο της οικονομικής δύναμης της χώρας, ενώ φιλοξενούν 25% του πληθυσμού της.

Οι φτωχότερες, λιγότερο εξελιγμένες νότιες περιοχές της Ιταλίας έχουν εκφράσει φόβους πως θα λαμβάνουν λιγότερη χρηματοδότηση στο μέλλον, αν οι δύο περιφέρειες κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων τους για τις ίδιες.

2017 10 22T093107Z 672668953 RC1969B487D0 RTRMADP 3 ITALY POLITICS REFERENDUM

(REUTERS/Alessandro Garofalo)

Πέντε περιφέρειες της Ιταλίας, τα νησιά της Σικελίας, η Σαρδηνία και ακόμη τρεις περιοχές στα σύνορα της χώρας, έχουν, βάσει Συντάγματος, κάποια αυτονομία. Το Βένετο και η Λομβαρδία θέλουν να ενταχθούν σε αυτές.

Βέβαια, αυτό θα απαιτήσει αλλαγές στο Σύνταγμα, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης δείχνει απρόθυμη να πράξει.

«Είμαστε έτοιμοι (να δώσουμε περισσότερες εξουσίες) στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματός μας», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες και θεωρείται βέβαιο πως θα διακοπούν από τις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Κάθε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των περιφερειακών ηγετών θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές δεν δίνουν σαφή εικόνα της επόμενης κυβέρνησης, κάτι που με την σειρά του δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την αυτονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ