ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αδειάζουν τα ράφια από βούτυρο, ακριβαίνουν τα κρουασάν

Γαλλία: Αδειάζουν τα ράφια από βούτυρο, ακριβαίνουν τα κρουασάν
Reuters

Η έλλειψη βουτύρου, που έχει ως αποτέλεσμα την «εκτόξευση» της τιμής του δημοφιλέστατου γαλλικού εδέσματος, του κρουασάν, προκαλεί «πονοκέφαλο» στη γαλλική κυβέρνηση.

Η μείωση της παραγωγής γάλακτος σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για βούτυρο, έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε ότι αφορά το συγκεκριμένο προϊόν, που φαίνεται να κερδίζει ξανά τις προτιμήσεις των καταναλωτών αν και μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανθυγιεινό.

Οι πρώτες ελλείψεις βουτύρου «χτύπησαν ήδη τη Γαλλία, όπου τα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να αδειάζουν, με τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων να πιέζονται, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τις παραδόσεις των παραγγελιών τους, αλλά και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακυλίσουν το κόστος στους εμπόρους λιανικής και στους καταναλωτές.

2017 10 23T163510Z 1804858075 RC17A94DD590 RTRMADP 3 FRANCE FOOD BUTTER


Πηγή:REUTERS/Stephane Mahe

Ήδη οι αρτοποιοί βλέπουν το κόστος παραγωγής κρουασάν να αυξάνεται, δεδομένου ότι το βούτυρο αποτελεί ίσως το βασικότερο συστατικό της συγκεκριμένης γαλλικής λιχουδιάς. Όπως λέει στο πρακτορείο Reuters ο Samir Kichou, ιδιοκτήτης παραδοσιακού αρτοποιείου στο Παρίσι, πλέον η παραγωγή κρουασάν κοστίζει πάνω από 6 ευρώ το κιλό.

Ο ίδιος δεν έχει προς το παρόν αυξήσει την τιμή που πουλά το γαλλικό έδεσμα, όμως παραδέχεται ότι είναι κάτι που μπορεί να κάνει σύντομα.

«Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές κι ετοιμαζόμαστε για τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα όπως το παραδοσιακό Galette des Rois, μια παρασκευή που χρειάζεται αρκετό βούτυρο, θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις τιμές των προϊόντων μας», σημειώνει.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων διαμαρτύρονται ότι έχουν μικρό κέρδος από την παραγωγή βουτύρου με την κυβέρνηση να βρίσκεται στη… μέση και να προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» για να λήξει αυτή η κρίση, δεδομένου ότι προεκλογικά ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί να αλλάξει τις πρακτικές που ισχύουν στην τροφική αλυσίδα, προς όφελος των αγροτών και των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το θέμα έφθασε ως το Κοινοβούλιο με τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ να σημειώνει πως έμποροι λιανικής πώλησης και οι προμηθευτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε προσαρμογές των τιμών προκειμένου να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ