ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν σε Αναστασιάδη: Είναι σημαντικό η λύση στο Κυπριακό να βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους

Πούτιν σε Αναστασιάδη: Είναι σημαντικό η λύση στο Κυπριακό να βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους
REUTERS/Sergei Chirikov/Pool

Με τον Ρώσο ομόλογό του συναντήθηκε στη Μόσχα την Τρίτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Είναι σημαντικό η λύση στο Κυπριακό να βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους, χωρίς έξωθεν πιέσεις, τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στην κοινή διάσκεψη Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ρωσία, συνέχισε, «έχει ως θέση αρχής τη συνολική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών».

Στη δήλωσή του ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «ουσιώδεις». Όπως είπε, είχαν μια «ουσιώδη ανταλλαγή απόψεων για διμερή και περιφερειακά θέματα», προσθέτοντας ότι έχουν χαράξει τις προοπτικές για ανάπτυξη στο μέλλον.

Χαρακτήρισε την Κύπρο «σημαντικό εταίρο», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για την πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε ακόμα και στην εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, τους στενούς δεσμούς Ρωσίας-Κύπρου, καθώς και την εντατική, όπως ελέχθη, συνεργασία.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε επίσης «εποικοδομητικές και δημιουργικές» τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς συνεργασίας των δύο χωρών, και είπε πως έγινε μια “ειλικρινής και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων” για το Κυπριακό, την ΕΕ, διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Είπε ακόμα ότι ενημέρωσε τον ομολογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει άμεσα στις συνομιλίες και επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η καλή προετοιμασία, η οποία, όπως σημείωσε, χρειάζεται και τη συμβολή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Δεν έχω αμφιβολία», πρόσθεσε, πως:

Όπως για δεκαετίες είχαμε μια εξαίρετη συνεργασία, οι συνομιλίες μας θα βοηθήσουν έτσι ώστε να δούμε πώς μπορεί μέσα από τη συνεργασία μας να εξυπηρετήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των λαών των δυο χωρών μας.

Το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, οι διμερείς μας σχέσεις είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν, και για αυτό σας είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετέφερε επίσης την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και τη δική του για τη μέχρι σήμερα «συνεπή, σταθερή και στη βάση αρχών στήριξη της Κύπρου για εξεύρεση λύσης στο μακροχρόνιο κυπριακό πρόβλημα».

Ευχαρίστησε για την πρόσκληση, τη θερμή φιλοξενία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων «έτσι ώστε να διατηρηθούν οι στενότατες σχέσεις που έχουμε για το καλό των χωρών μας, των λαών μας και ευρύτερα της περιφέρειας και όχι μόνο».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε “βαθιά ευγνωμοσύνη” για τη διαχρονική στάση αρχών της Μόσχας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ ευχαρίστησε θερμά για τη φιλοξενία.

«Ελπίζω», είπε, «να έχω την ευκαιρία να ανταποδώσω τη φιλοξενία είτε ως πρόεδρος είτε ως απλός πολίτης».

2017 10 24T163518Z 1010788555 UP1EDAO1A2T8T RTRMADP 3 RUSSIA CYPRUS

REUTERS/Sergei Chirikov/Pool

ΔΗΜΟΦΙΛΗ