ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα ισχύος στην Ασία πριν το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ (pics&vids)

Οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα ισχύος στην Ασία πριν το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ (pics&vids)
EPA/LA MATT ELLISON/ROYAL NAVY/CROWN COPYRIGHT/HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν αναμονή της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία τον ερχόμενο μήνα, οι ΗΠΑ απέστειλαν δύο πελώρια αεροπλανοφόρα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το USS Theodore Roosevelt και το USS Nimitz έφτασαν στην περιοχή πριν από δύο μέρες, συνοδευόμενα από τις συμπληρωματικές δυνάμεις τους.

Στην ίδια περιοχή έχει δέσει εδώ και καιρό το USS Ronald Reagan, που συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή της Βόρειας Κορέας και την ανησυχία της Κίνας.

Σε ανακοίνωση του για την ανάπτυξη των πλοίων στην περιοχή, το αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό δεν δίνει πληροφορίες για την αποστολή τους, όμως η ενίσχυση της αμερικάνικης παρουσίας στο σημείο αναμένεται να οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα.

«Στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα», τόνισε ο Adam Mount, ειδικός αναλυτικής άμυνας στο CNNi, ο οποίος έκανε παράλληλα λόγο για προβολή δύναμης από τις ΗΠΑ. «Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ θα δουν κάποιο μήνυμα», πίσω από την ανάπτυξη των πλοίων.

Μήνυμα για την Κίνα

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του CNNi και πρώην ναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, John Kirby, η παρουσία των αεροπλανοφόρων στο σημείο θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Κίνα και την Βόρεια Κορέα.

Η Κίνα έχει επικρίνει έντονα την αύξηση της αμερικάνικης παρουσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό και με την σειρά της έχει προχωρήσει σε ενίσχυση του στόλου της με δύο νέα πολεμικά πλοία.

Δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας China Daily χαρακτήριζε «απειλή για τα ασιατικά νερά», τις αμερικάνικες δυνάμεις, τονίζοντας πως «οι αυξημένες δραστηριότητες των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ» στην περιοχή «δημιουργούν κινδύνους στην εμπορική ναυτιλία». Παρότι έχουν πράγματι σημειωθεί κάποια ατυχήματα λόγω της αμερικανικής παρουσίας, οι ΗΠΑ δεν έχουν περιορίσει τις επιχειρήσεις τους στην Ασία.

Το Nimitz και οι συνοδευτικές δυνάμεις του έπλευσαν στην περιοχή από τη Μέση Ανατολή, όπου συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του ISIS. Το Roosevelt απέπλευσε από το Σαν Ντιέγκο και στο μέλλον θα κινηθεί και αυτό προς τη Μέση Ανατολή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει μία 12 ήμερη επίσκεψη στην Ασία, με σταθμούς στην Κίνα, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. Η παρουσία των αεροπλανοφόρων στην περιοχή την ίδια περίοδο, παρότι προγραμματισμένη, είναι μία ευτυχής συγκυρία, σύμφωνα με τον Kirby.

«Το Πολεμικό Ναυτικό …επιδεικνύει τις ικανότητές του στους πιθανούς εχθρούς του», τόνισε ο αναλυτής.

Η παρουσία τριών αεροπλανοφόρων στην περιοχή είναι σπάνιο φαινόμενο, που όμως δίνει στο Ναυτικό αρκετή υπεροχή «πριν από το ταξίδι του προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Mount.

Ο επικεφαλής αξιωματικός του Roosevelt, Carlos Sardiello, τόνισε πως το πλοίο του μπορεί να κληθεί να συμμετέχει σε πληθώρα αποστολών κατά την διάρκεια της παρουσίας του στον Ειρηνικό Ωκεανό, «από ανθρωπιστικές έως και πολεμικές επιχειρήσεις». «Όταν ένα αεροπλανοφόρο αναπτύσσεται σε μία περιοχή, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα», τόνισε ο Sardiello στην ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού.

Προετοιμασία για την πυρηνική απειλή Β.Κορέας

Μαζί με τα αεροπλανοφόρα ταξίδεψαν εννέα καταδρομικά και αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis, που θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε πιθανή πυραυλική επίθεση από την Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, την ίδια ώρα στο σημείο πλοία αυτών και της Ιαπωνίας συμμετέχουν σε διήμερη στρατιωτική άσκηση. Η άσκηση ξεκίνησε την Τρίτη και στοχεύει στην «προετοιμασία των τριών χωρών στον εντοπισμό πυραύλων, έναντι της αυξημένης πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Τα αντιπυραυλικά συστήματα κάθε χώρας θα συμμετάσχουν σε άσκηση εντοπισμού εικονικών στόχων, συμπλήρωσε ο ίδιος.

US flexes naval muscle in Asia ahead of Trump's visit, by Brad Lendon, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ